Bohumil Trampota: Zámořské indexy opět přepisovaly rekordní hodnoty


Bohumil Trampota: Zámořské indexy opět přepisovaly rekordní hodnoty

Klíčovou událostí tohoto týdne bylo zasedání ECB. Sazby se podle očekávání neměnily, ale pozitivní byl následný komentář, kdy ECB zvýší objem vykupovaných aktiv pro nadcházející čtvrtletí.

Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 ve čtvrtek dosáhl nových historických maxim. Stejně vylepšil maxima průmyslový index Dow Jones.

V pátek otvírají zámořské trhy slabší s výjimkou Dow Jonesu, který, pokud bude tímto tempem pokračovat, opět přepíše rekordy.

Za celý týden to vypadá docela pěkně, S&P500 zhodnotí o cca +2,1 %.

Evropské akciové trhy (index Stoxx Europe 600) v pátek oslaboval o asi čtyři desetinky. Pátek ale byl jediný den, kdy index klesal, ve zbylých dnech rostl a za celý týden si tak připíše 3,4 %.

Pražská burza

Hlavní index pražské burzy PX dnes (pátek 12.3.2021) lehce posílil (+0,34 %, 1 077,30 b.). To kontrastovalo s ostatními evropskými burzami, které většinou několik desetinek odevzdaly.

Pokud se na PX podíváme z pohledu celého pracovního týdne, pak se jeho hodnota zvýšila na 1 077,30 bodů, což odpovídá růstu o +0,91 %.

V samotný pátek bylo obchodování smíšené bez jasného trendu. Hvězdou byl Stock se ziskem +2,56 % (84,1 CZK), slušný výkon předvedla rostoucí Erste (+1,92 %, 743,8 CZK), pojišťovna VIG (+0,67, 602 CZK) a O2 (+0,78 %, 260 CZK).

Oslabily ČEZ (-0,37 %, 541 CZK), Moneta (-0,25 %, 78,8 CZK) a Avast (-0,88 %, 140,2 CZK).

Za celý týden byl nejlepší ČEZ s růstem +4,04 % na 541 CZK. Je to pravděpodobně reakce na to, že se nebude podílet na financování nového jádra (viz níže). Bez podstatných zpráv posílila Česká zbrojovka o slušných +3,83 % (380 CZK) a Kofola (+2,33 %, 264 CZK). Naopak nejvíce za týden oslabila Komerční banka (-0,72 %, 688 CZK) a Avast (-0,14 %, 140,2 CZK).

Z důležitých korporátních zpráv

V úterý reportovala čtvrtletní výsledky za 4Q20 pojišťovna VIG. Výsledky to nebyly nic moc, reportovaná čísla byla pod odhady trhu, nižší než očekávaný je i návrh dividendy. Jediné co je lepší, než čeká trh, je výhled na tento rok. Investoři to ocenili výprodejem a akcie VIG v úterý oslabily o 5,57 %.

Co se týká ČEZu, tak vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl uvedl, že nový jaderný blok bude

plně financovat stát. To je z našeho pohled velmi pozitivní zpráva. Temný mrak, který visel na ČEZem a dusil cenu jeho akcií, je tak definitivně pryč. Pokud by se měl ČEZ na financování případného nového jádra podílet, s největší pravděpodobností by to ohrozilo výplatu dividendy a zvýšilo zadlužení společnosti.

Příští úterý (16. 3. 2021) bude ČEZ reportovat výsledky za 4Q20. Očekáváme, že splní své celoroční cíle a představí svá očekávání na tento rok. Je možné, že zazní také informace k dividendě za minulý rok, kdy ke standardní výplatě (čekáme 42 CZK, hrubý výnos téměř 8 %) by mohl ČEZ vyplatit také část prostředků za prodaná aktiva v Bulharsku a zejména Rumunsku.

Ve čtvrtek 11. 3. 2021 se bohužel naposledy obchodovalo s emisí PFNonwovens (dřívější Pegas). Majoritní akcionář vykoupil minority a stáhl společnost z burzy.

Co se dá čekat příští týden?

Příští týden budeme čekat na rozhodnutí americké centrální banky Fed o nastavení sazeb. Změna se nečeká, ale důležitý bude následný komentář guvernéra J. Powella.

Výsledková sezóna v zámoří prakticky skončila. Zbývá opravdu jen pár jmen, např. Nike, FedEx, Accenture.

V Evropě pak budou k dispozici reporty společností Fortum, RWE, Volkswagen nebo např. Enel.

Ale stále je zde covid a situace z něj vyplývající. To bude jistě dalším hybatelem akciových trhů. Očekávám spíše pozitivní zprávy týkající se progresu ve vakcinaci, rozvolňování restrikci a obnovování normálního života.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1292 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál