Jan Vejmělek: ECB vidí rizika budoucího vývoje jako vybalancovaná


Jan Vejmělek: ECB vidí rizika budoucího vývoje jako vybalancovaná

Na finančních trzích dnes panovala celkem optimistická nálada. Tu podpořilo včerejší schválení amerického fiskálního balíku Kongresem, zítra legislativní proces svým podpisem završí prezident J. Biden. Většina Američanů tak se může těšit na přímou podporu ve výši 1400 USD z celkového balíčku ve výši 1,9 bil. USD. Akciové indexy se tak vydaly opět vzhůru, na devizovém trhu z vyššího apetitu po rizikovějších měnách lehce profitovalo euro. Odpolední zveřejnění výsledku jednání ECB jednoznačný trend euru nedalo, na trhu byla pouze patrná zvýšená volatilita.

ECB představila novou prognózu ukazující na zrychlení inflace. To je však do značné míry chimérou a je ovlivněno volatilní základnou pro meziroční srovnání. Cenový skok je primárně záležitostí prvního čtvrtletí. Celkově zůstává inflační vývoj spíše utlumený. Prognóza vývoje v reálné ekonomice v podstatě žádných zásadnějších změn nedoznala, rizika banka hodnotí jako vybalancovaná. Z hlediska měnové politiky zůstal beze změny objem pandemického nákupu aktiv. ECB se nicméně rozhodla, že v rámci tohoto objemu dojde k uspíšení nákupů.

Optimismus na globálních trzích se odrazil i na příznivé náladě na regionálních trzích. Navzdory rannímu dočasnému oslabení až téměř k 26,25 CZK/EUR nakonec koruna zaparkovala pod 26,20 CZK/EUR, když v odpoledních hodinách neúspěšně testovala úroveň 26,15 CZK/EUR. Oproti včerejšímu závěru tak získala necelé dvě desetiny procenta. Králem regionu byl maďarský forint, který si připsal více než půl procenta. Naopak polský zlotý ve výsledku nepatrně ztratil.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.202 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál