Bohumil Trampota: ČEZ: Odhady výsledků Q4 20: Splnění celoročních cílů, vysoká dividenda

Bohumil Trampota: ČEZ: Odhady výsledků Q4 20: Splnění celoročních cílů, vysoká dividenda

Očekávané výsledky hospodaření: Na výsledcích za poslední kvartál bývá mezi nejsledovanějšími položkami tradičně splnění cílů managementu a z nich vyplývající dividenda, její návrh (pokud bude zveřejněn) a samozřejmě výhled na tento rok.

Podle našich projekcí dosáhly tržby za samotné závěrečné čtvrtletí loňského roku 58,7 mld. CZK. To by znamenalo růst o 1 % ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku. Na výsledcích se pozitivně projeví vyšší realizovaná cena prodané elektřiny (cca 4 EUR/MWh). Zisk EBITDA odhadujeme na 12,6 mld. CZK. Odpisy čekáme zhruba na stejné úrovni jako předchozí čtvrtletí, nicméně v posledním kvartále dochází tradičně k přeceňování majetku a ČEZ by tak mohl zaúčtovat dodatečné odpisy. ČEZ již avizoval, že zaúčtuje mimořádné odpisy k rumunským aktivům ve výši 8,1 mld. CZK. To je důvod, proč je na úrovní provozního zisku ztráta. To ale neovlivní upravený čistý zisk, který se právě o takové položky očišťuje. Upravený čistý zisk odhadujeme na 4,9 mld. CZK (8,9 % y/y), meziroční růst je dán vysokými odpisy v Q4 19.

Celoroční projekce, dividenda: Podle našich odhadů ČEZ dosáhne EBITDA za minulý rok 63,6 mld. CZK a čistého zisku 23,6 mld CZK. To považujeme ve shodě s cílem na EBITDA 64 mld. CZK a čistého zisku 23 mld. CZK. Čistý zisk indikuje dividendu ve výši 42 CZK, což by znamenalo hrubý výnos 8 %. Nad rámec standardní dividendy by mohl ČEZ vyplatit i část prostředků z nedávného prodeje aktiv. S tím ale v našem modelu nepočítáme.

Pro tento rok (2021) čekáme EBITDA 61,2 mld. CZK a čistý zisk 21,1 mld. CZK. Tržní očekávání jsou 61,9, respektive 20,3 mld. CZK.

Kromě reportovaných výsledků a projekce budou důležité komentáře k vyšší než standardní dividendě po divestici aktiv a k současné krizové situaci a jejímu vlivu na hospodaření společnosti.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

11. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1906 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál