Michal Brožka: Inflace dál zvolna brzdí

Michal Brožka: Inflace dál zvolna brzdí

Inflace v únoru zpomalila díky stagnujícím cenám potravin, ale také díky jádrové složce, která ceny potravin nezahrnuje. Pohonné hmoty u čerpacích stanic naopak zdražují. Efekt srovnávací základny povede k navýšení meziroční míry inflace v nejbližších měsících. Zvyšování sazeb ČNB i nadále čekáme v posledním čtvrtletí letošního roku.

Spotřebitelské ceny v ČR v únoru oproti lednu vzrostly v průměru o 0,2 % a jejich meziroční tempo tak zpomalilo na 2,1 % z předchozích 2,2 %. Trh počítal se stagnací na 2,2 % y/y, my čekali zrychlení na 2,3 %.

Hlavním důvodem mírně pomalejší inflace oproti očekávání byly ceny potravin, které meziměsíčně stagnovaly, zatímco my jsme odhadovali zdražení o 0,7 %. Nižší byl i sezónní nárůst cen v segmentu rekreací a kultury, které přispěly k meziměsíčnímu zvýšení spotřebitelských cen desetinou procentního bodu. Hlavním důvodem meziměsíčního zdražení tedy bylo zvýšení cen pohonných hmot o 1,7 % v důsledku zdražení ropy na světových trzích.

Podle našeho výpočtu jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií zpomalila na meziroční tempo 3,0 % z předchozích 3,6 %. Důležité je, že jádrové ceny výrazně zpomalily v meziměsíčním srovnání (0,1 % m/m SA po předchozích 0,3 %). Stále platí, že inflace zpomaluje na začátku roku pomaleji, než se čekalo, a to z důvodu výraznějšího lednového zdražení. Tím, že řada obchodů a služeb operuje v omezeném režimu či je zcela uzavřená, zůstává stále zvýšená nejistota ohledně cenového vývoje v dalších měsících. Rostoucí ceny ropy povedou k dalšímu mírnějšímu zdražení cen pohonných hmot. Nicméně ačkoliv počítáme s velmi umírněným cenovým vývojem pro nejbližší měsíce, efekt klesající srovnávací základny z minulého roku způsobí zvyšování meziroční míry inflace, přičemž v dubnu by se mohla nacházet poblíž 2,3 %.

Za celý letošní rok naše prognóza ukazuje inflaci v průměru 1,8 %, nicméně její rychlejší tempo na začátku roku ukazuje spíše na inflaci poblíž 2,0 %.

ČNB pro únor počítala s inflací na úrovni 1,7 %, takže nyní se inflace nachází výš o 0,4 procentního bodu. Nicméně otázkou je spíše budoucnost a ta je s ohledem na pandemii velmi nejistá. ČNB tak bude zatím stále vyčkávat na další vývoj. Se zvýšením úrokových sazeb nadále počítáme v posledním čtvrtletí letošního roku.
Finanční trh na dnes zveřejněná data významněji nereagoval, nicméně údaj je nižší než se čekalo a jádrová inflace výrazně zpomalila.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2984 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál