František Táborský: Koruna vyčkává na zlepšení pandemické situace

František Táborský: Koruna vyčkává na zlepšení pandemické situace

Americká inflace skončila v únoru podle očekávání trhu. Oproti lednu vzrostly tamní ceny o 0,4 %, což v meziročním vyjádření znamená zrychlení z předchozích 1,4 % na 1,7 %. Jádrová inflace také akcelerovala, ale očekávání trhu nenaplnila. Celkově ale obrázek zapadá do zpráv z posledních měsíců. Inflační tlaky rostou s vidinou návratu ekonomiky a poptávky do normálu.

Spotřebitelské ceny v ČR v únoru oproti lednu vzrostly v průměru o 0,2 % a jejich meziroční tempo tak zpomalilo na 2,1 % z předchozích 2,2 %. Hlavním důvodem mírně pomalejší inflace oproti očekávání byly ceny potravin, které meziměsíčně stagnovaly. Jádrová inflace zpomalila z lednových 3,6 % na 3,2 % y/y a skončila tak lehce nad prognózou ČNB. Nicméně otázkou je spíše budoucnost, a ta je s ohledem na pandemii velmi nejistá. ČNB tak bude zatím stále vyčkávat na další vývoj. Se zvýšením úrokových sazeb nadále počítáme v posledním čtvrtletí letošního roku.

Dnešní dění na finančních trzích se řadilo spíše k těm klidnějším v kontextu posledních týdnů. Po zveřejnění amerických dat z ekonomiky se akciové trhy nacházely v mírných ziskách, zatímco úrokové sazby a výnosy státních dluhopisů spíše stagnovaly. Euro vůči americkému se snažilo umazat část předchozích ztrát, na konci dne ale končí na stejných úrovních jako ráno (1,189 USD/EUR). Středoevropský region shodně mírně ztratil zhruba o 0,15 %. Koruna po úterním skoku k silnějším úrovním zůstává poblíž 26,23 za euro. Její posílení lze vysvětlit spíše globálním optimistickým vývojem než zlepšující se domácí situací. Proto neočekáváme, že by v následujících dnech pokračovala směrem k silnějším úrovním. Úrokové sazby, resp. jejich diferenciál vůči euru v posledních dnech klesal a s tím podle nás i šance na posílení koruny. Navíc se pravděpodobně aktuálně nacházíme na vrcholu pandemického vývoje, a ještě pár dní, možná i týdnů potrvá, než trhy uvidí světlo na konci tunelu. Nicméně i nadále očekáváme, že až tato situace nastane, koruna má stále potenciál rychle se vrátit na své silnější úrovně pod 25,90 CZK/EUR.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

10. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2044 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál