Martin Gürtler: Růst průměrné mzdy v poslední loňském čtvrtletí překvapivě zrychlil na 6,5 %

Martin Gürtler: Růst průměrné mzdy v poslední loňském čtvrtletí překvapivě zrychlil na 6,5 %

Průměrná nominální mzda vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,5 % a její růst tak zrychlil z předchozích 5,2 %. Po odečtení míry inflace průměrná mzda vzrostla meziročně o 3,8 %, po předchozím růstu o 1,8 %. Trh přitom očekával růst reálných mezd v průměru pouze o 1 % a dnešní data jsou tak pro něj výrazným překvapením. S takto rychlým mzdovým růstem nepočítaly ani ty nejoptimističtější odhady. Pozitivním překvapením jsou dnešní čísla z trhu práce také pro ČNB, která ve své prognóze počítala s meziročním růstem průměrné nominální mzdy o 2,2 %, v případě reálné mzdy pak s jejím poklesem o 0,5 %.

Během podzimu dopad lockdownu na mzdový vývoj nebyl tak silný jako na jaře, a to hlavně díky tomu, že k přerušení výroby nedošlo v průmyslu. Tomu se ve čtvrtém čtvrtletí podařilo obnovit produkci v takovém rozsahu, že se dostala zpět k předkrizovým úrovním, což se odrazilo i ve výplatách tamních zaměstnanců. Růst průměrné mzdy ve zpracovatelském průmyslu zrychlil z 2,4 % na 3,9 %. Oproti jaru však výši mezd podpořila také výraznější fiskální politika, která v některých případech kompenzuje až sto procent mzdových nákladů. Krácenou mzdu tak ve výsledku pobíralo méně pracovníků.

Vyšší růst mezd vykázalo také odvětví informačních a komunikačních služeb, kterým koronavirová pandemie v minulém roce zajistila dostatečný přísun zákazníků. Růst průměrné mzdy zde zrychlil z 5,3 % na 6,5 %. To rozhodně nemohou říci provozovatelé uzavřených obchodů a služeb. V nejvíce postiženém odvětví ubytovacích a stravovacích služeb průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 1,7 %, v odvětví obchodu pak růst mezd výrazně zpomalil na 0,5 %. Vyšší růst mezd i nadále vykazuje veřejný sektor, když ve zdravotnictví vrostla průměrná mzda meziročně o 31 % a ve školství o necelých 11 %.

Míra nezaměstnanosti se podle dat ČSÚ z minulého týdne zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí z 2,9 % na 3,1 %, když o práci přicházely především ženy. Nezaměstnanost žen se zvýšila z 3,3 % na 3,9 %, zatímco nezaměstnanost mužů vzrostla jen o 0,1 p.b. na 2,6 %. Z hlediska kvalifikace lze předpokládat, že pandemie vzala práci spíše méně kvalifikovaným pracovníkům, což dokazuje výrazný pokles zaměstnanosti ve službách. Jak ženy, tak méně kvalifikovaní pracovníci však pobírají v ekonomice nižší mzdy a jejich odchod ze zaměstnání tak mohl ze statistického hlediska působit na vyšší růst průměrné mzdy.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

8. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1474 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál