Jana Steckerová: Koruna dál pod tlakem pandemické situace

Jana Steckerová: Koruna dál pod tlakem pandemické situace

V průběhu tohoto týdne koruna ztrácela. Zatímco ještě v pondělí se alespoň krátce pohybovala pod úrovní 26,10 CZK/EUR, v pátek se již nacházela na o dvacet haléřů slabší úrovni. Na domácí měnu dolehla domácí pandemická situace, přičemž v závěru týdne se k tomu přidala ještě slábnoucí společná evropská měna. Jenom za pátek si tak koruna ze svého konta odepsala 0,4 % a posunula se na 26,35 CZK/EUR. Zbytek regionu na tom byl ještě o něco hůře. Polský zlotý oslabil o 0,6 % na 4,591 PLN/EUR, maďarský forint pak o 0,7 % na 367,2 HUF/EUR.

Očekávání ohledně zvyšování polských úrokových sazeb se v pátek snažil zchladit guvernér tamní centrální banky Glapinsky. Ten řekl, že růst inflace bude v následujících čtvrtletích tažen pouze externími faktory. Jádrová inflace sice podle jeho slov v Q2 stoupne na 3 %, poté ale bude klesat. Růst úrokových sazeb tak nepředpokládá do konce svého působení v centrální bance, tedy do poloviny roku 2022. Očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb jsou podle jeho názoru nerealistická. Zároveň dodal, že pokud bude třeba, je centrální banka připravena opět intervenovat na devizovém trhu.

V pátek zveřejněná data z amerického trhu práce příjemně překvapila. Počet volných pracovních míst mimo zemědělský sektor dosáhl 379 tisíc, v soukromém sektoru to bylo dokonce 465 tisíc. Míra nezaměstnanosti se tak snížila z 6,3 % na 6,2 %. Na trhu práce se začíná projevovat uvolňování restriktivních opatření, která sebou přináší vyšší tvorbu pracovních míst v oblasti pohostinství, ubytování či služeb spojených s volným časem. Jejich návrat na předkrizové úrovně však bude pomalý (v roce 2024). Dolar na zveřejněná data reagoval posílením na 1,190 USD/EUR, hned vzápětí ale zkorigoval zpět k 1,193 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

5. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1399 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál