Michal Brožka: Výroky z ECB ovlivňují očekávání na zasedání příští týden

Michal Brožka: Výroky z ECB ovlivňují očekávání na zasedání příští týden

Dnes promluví další členové ECB a naladí tak na zasedání ECB příští týden. Z druhé strany oceánu se ozve šéf americké centrální banky. Finanční trh v USA vyčkává na zítřejší zveřejnění dat z trhu práce. Koruna zůstává pod vlivem pandemie slabší.

 

Promluví šéf Fedu Jerome Powel

Mimo dnešní zveřejnění týdenních dat z trhu práce a továrních objednávek v USA za leden se bude finanční trh spíše soustředit na zítřejší zveřejnění dat z amerického trhu práce. Přitom včera zveřejněný report ADP a ISM ve službách by mohl vést k mírnému snížení optimistických odhadů. Na webináři Wall Street Journal promluví šéf Fedu Jerome Powel. V situaci, kdy nosným tématem na finančním trhu USA, Evropy i Asie jsou rostoucí dluhopisové výnosy, které negativně ovlivňují ceny akcií, půjde o silně sledovanou událost. Od Powela lze čekat ujištění, že ultrauvolněná měnová politika bude pokračovat. V eurozóně dnes uvidíme klesající statistiku maloobchodních tržeb z počátku roku. Příští týden zasedá ECB, a dnes ráno, než začne mediální karanténa, promluví její další členové Klaas Knot a Mário Centeno, čímž naváží na včerejší projevy svých kolegů. A předchozí slova z ECB jsou poměrně různorodá, jak uvádíme ve shrnutí včerejšího vývoje. O to sledovanější bude zasedání ECB příští týden.

V ČR zůstává hlavním tématem pandemie a způsob jejího zvládání, což bude v nejbližších týdnech i nadále ovlivňovat vývoj koruny. Investoři do značné míry relativně špatný pandemický průběh již do kurzu koruny započítali, ale vývoj pro nejbližší týdny je silně nejistý.

Aktivita ve službách USA brzdí

Včera zveřejněná data v Evropě neměla sílu ovlivnit obchodování a zajímavé tak bylo sledovat výroky členů z ECB. Jejich vzkaz vztahující se k předchozímu nárůstu dluhopisových výnosů v Evropě by se dal shrnout větou „není důvod k panice“. Naopak předchozí výroky od členů jako je Fabio Penneta či Villeroy de Galhau indikovaly odhodlání bránit růstu dluhopisových výnosů. Další člen ECB Luis de Guindos poukazoval na značnou flexibilitu při potenciální reakci na takové tržní výkyvy. Jens Weidmana ke stejné věci poznamenal, že nedochází k radikálnímu zhoršení finančních podmínek. Z druhé strany oceánu šéf chicagského Fedu uvedl, že se rostoucích dluhopisových výnosů s delší splatností neobává a vidí za ní lepšící se vyhlídky růstu ekonomiky v důsledku očkování.

ISM index z oblasti služeb USA zklamal, když v únoru klesl na úroveň 55,3 bodu, zatímco se čekala stagnace na předchozích 58,7 b. Americký ADP report také zklamal, když zaměstnanost v soukromém sektoru vzrostla o 117 tisíc, zatímco se čekalo 205 tisíc. Předchozí údaj byl revidován vzhůru o 21 tisíc. Akciové trhy v USA mírně klesly, zatímco Evropské zakončily malým nárůstem. Dolar proti euru mírně posílil k 1,205 USD/EUR.

Polská centrální banka v souladu s očekáváním ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 0,1 %. Vyjádření po zasedání nepřekvapilo vyšší projekcí HDP (4,0 % pro rok 2021 vs 2,7 % v předchozí prognóze), ale spíše vyšší očekávanou trajektorií inflace (3,2 % pro rok 2021 vs 2,5 % v předchozí prognóze). Polský zlotý mírně oslabil na 4,54 PLN/EUR. Česká koruna včera nepatrně posílila na 26,16 CZK/EUR, ale později se vrátila k 26,19 CZK/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

4. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1945 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál