František Táborský: Riziková prémie koruny pod vlivem pandemie dále roste

František Táborský: Riziková prémie koruny pod vlivem pandemie dále roste

Míra nezaměstnanosti v eurozóně navzdory očekáváním v lednu poklesla o dvě desetiny na 8,1 %. Vrátila se tak na úrovně z poloviny roku 2018 a zároveň umazala další část nárůstu po vypuknutí koronavirové krize z vrcholu na 8,7 %. Nejvyšší hodnoty i nadále vykazuje Řecko (16,2 %), Španělsko (16,0 %) a Itálie (9,0 %), naopak nejnižší Nizozemsko (3,6 %) a Německo (4,6 %). Statistiku trhu práce zveřejnil i ČSÚ. Data ukázala, že míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla ve srovnání s prosincem o jednu desetinu na 3,3 %. Před nástupem pandemické krize, se tato statistika pohybovala kolem 2% úrovně. Vzhledem k omezením, se kterými se domácí ekonomika potýká, je nárůst nezaměstnanosti stále relativně pomalý. K tomu významně přispívají vládní opatření, ale i oživení v některých sektorech, které zaměstnance naopak nabírají. Celý komentář na http://bit.ly/3sNo3nF.

Obchodování na finančních trzích se dnes oproti předchozím dnům neslo v klidnějším duchu. Dolar opět dominoval a umazal část úterních ztrát. Vůči euru se vrátil na úroveň 1,203. To se ve srovnatelné míře promítlo i do středoevropského regionu, který v průměru ztratil čtvrtinu procenta. Koruna se tak opět vrátila na dosah svých letošních nejslabších hodnot a zakončila obchodování na úrovni 26,25 za euro. Podmínky pro korunu se přitom na trhu od začátku týdne mírně zlepšily. Tržní úrokové sazby jsou vůči eurovým mírně vyšší, globální sentiment se postupně zlepšuje a americký dolar je přibližně beze změny.

Za normálních podmínek bychom tak očekávali posílení koruny. Již druhý týden v řadě investoři budují rizikovou prémii pro korunu, což ji drží u slabších hodnot, ačkoli podmínky na trhu odpovídají její úrovni kolem 25,85 za euro. Dneškem tato prémie podle našich odhadů dosáhla čtyřiceti haléřů, což je stejná hodnota jako při vrcholu podzimní vlny. Pandemická situace je v České republice přitom horší, na druhou stranu finanční trhy jsou znatelně méně citlivější na toto téma. Nelze ale vyloučit, že prémie bude v následujících dále růst v závislosti na domácím vývoji. V delším horizontu ale zároveň ukazuje potenciál koruny relativně rychle se vrátit k silnějším hodnotám ve chvíli, kdy se domácí situace uklidní. Do té doby ale podle nás zůstane u slabších hodnot.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

4. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1208 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál