Michal Brožka: Aktivita v průmyslu ČR v únoru brzdila


Michal Brožka: Aktivita v průmyslu ČR v únoru brzdila

Index nákupních manažerů v ČR v únoru mírně klesl na hodnotu 56,5 bodu z předchozí úrovně 57,0 b. Hodnoty nad padesáti body značí expanzi sektoru, takže pokles na 56,5 bodu stále indikuje zvyšování aktivity výrobních podniků. Nicméně index je stále navyšován zhoršením subdodávek, který je běžně spojován s růstem výroby, ale tentokrát jde o problém na vstupech. Komentář PMI uvádí, že jde o největší narušení dodavatelských výkonů od prvního průzkumu v červnu 2001.

Ovšem firmy stále hlásí růst výroby a nadále silnou poptávku navzdory pokračujícím omezením v souvislosti s pandemií. Narušení subdodávek představuje výrazný růst cen na straně vstupů, zatímco firmy toto navýšení přenášejí do cen finální produkce jen omezeně. Firmy tak pociťují zvýšenou finanční zátěž. Kapacitní problémy vedou k růstu náborů nových zaměstnanců a zaměstnanost roste nejrychleji od března 2018.

Únorový výsledek indexu nákupních manažerů je sice s ohledem na velmi nejisté prostředí relativně vysoko, ovšem čekal se jeho další nárůst, a to i s ohledem na zvýšení jeho protějšku v eurozóně a sousedním Německu. Z tohoto pohledu je únorový pokles zklamáním.

V podobném duchu lez očekávat vývoj aktivity v průmyslu i v dalších měsících. Kapacitní důvody budou pravděpodobně přetrvávat, poptávka by mohla růst pomalejším tempem. Právě kapacitní důvody nakonec podle naší prognózy způsobí, že průmyslová výroba za první čtvrtletí oproti předchozímu kvartálu mírně klesne. Indikuje to i údaj o poklesu výroby aut na začátku roku. Vliv pandemie pravděpodobně přetrvá i do druhého čtvrtletí. S uzavřením průmyslu nepočítáme, ale jde o reálné riziko, které udrží nejistotu na vysoké úrovni.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1605 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál