Evžen Korec: V Praze se staví nové byty hlavně v bytových domech, jinde převažují rodinné domy

Evžen Korec: V Praze se staví nové byty hlavně v bytových domech, jinde převažují rodinné domy

Hlavní město sice přišlo o pozici lídra bytové výstavby, kterou už před časem převzal Středočeský kraj, přesto v jednom ukazateli stále s přehledem dominuje. V Praze se stále postaví nejvíce nových bytů v rámci bytových domů, všude jinde s výjimkou Plzeňského kraje se více staví rodinné domy. Je to logické, protože v hlavním městě jsou stavební pozemky s přehledem nejdražší. Tyto vyšší pořizovací náklady se v bytovém domě s více byty lépe rozloží mezi více kupujících. S větší rezidenční výstavbou také na mnoha místech hlavního města počítá i platný územní plán. Naopak v menších městech se bytové domy staví jen výjimečně.

Stavební firmy začaly v Praze během loňského roku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavět celkem 3666 nových bytů, z čehož 3246 připadalo na bytové domy. Jen 420 bytů začalo vznikat v rodinném domě. Všude jinde s výjimkou Plzeňského kraje, se staví více rodinné domy.

Nejvíce nových bytů se začalo loni stavět ve Středočeském kraji, celkem 5090. Z toho 4535 připadalo na rodinné domy a 555 bytů začalo vznikat v rámci většího bytového domu. V obcích v okolí Prahy je více volného místa a také pozemky jsou tam citelně levnější. Vlastní dům zde proto volí i rodiny, které by si dříve pořídily nový byt přímo v Praze. Přetrvávající slabá nabídka a neustále rostoucí ceny pražských nových bytů je ale vyhnaly za hranice hlavního města.

Dvakrát více bytů v rodinných domech se staví také například v Jihomoravském kraji, kde na 2588 nových bytů zahájených v rodinných domech připadá 1258 bytů zahájených v bytových domech. Z regionálního trendu se vymyká už jen Plzeňský kraj, kde je poměr mezi rodinnými a bytovými domy vyrovnaný. Tam se v minulém období přesunulo hned několik developerů, kteří dříve působili pouze na pražském trhu.

Výstavba bytových domů bude v Praze vždy dominantní, může za to hlavně nedostatek volných pozemků a preference rozsáhlejší bytové výstavby. Naopak rozsáhlé volné plochy v menších městech a obcích lákají k výstavbě rodinných domů, která je náročnější na prostor. Levnější pozemky totiž nenutí rozkládat náklady na jejich pořízení mezi více majitelů.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

2. března 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1857 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál