Jan Vejmělek: Hrozící lockdown sráží korunu

Jan Vejmělek: Hrozící lockdown sráží korunu

Závěr týden přinese zajímavá americká data v podobě osobních příjmů Američanů, které v lednu povzbudila významná podpora z federálního rozpočtu. Na výdajích se to zejména kvůli nedostupnosti služeb zatím tolik neprojevilo. Inflační tlaky zůstávají nízké. Z pohledu finančních trhů je ale hlavním faktorem pandemická situace – zatímco globální trhy z ní profitují, domácí zůstávají pod tlakem. A příliš jim nenahrává ani riziko tvrdého lockdownu, který naši ekonomiku sevře pravděpodobně od pondělí na tři týdny. Koruna tak může dále oslabovat.

Zavřený sektor služeb neumožňuje Američanům utrácet

Američané vstoupili do roku 2021 s finanční podporou, kterou jim v rámci fiskálního balíčku poskytla tamní vláda, což se podle našeho odhadu projevilo v téměř desetiprocentním meziměsíčním nárůstu osobních příjmů Američanů. Do jejich výdajů se to ale zatím promítlo pouze omezeně. Tržby v maloobchodě sice za leden vyskočily o 5,3 % m/m, ve službách kvůli jejich minimální dostupnosti byl ale vzestup minimální. Celkové výdaje amerických domácností za leden tak podle nás vzrostly pouze o 2,5 %, v reálném vyjádření pak o 2,2 % m/m. Fiskální stimul se tak na reálných výdajích amerických domácností projeví až v dalších měsících.

Koruna pod prodejním tlakem

Světové trhy jsou pod vlivem snižující se pandemické křivky v USA, Velké Británii i celé řadě západoevropských zemí a sílících spekulací na dřívější než dosud předpokládané ekonomické oživení. S rostoucími tržními výnosy státních dluhopisů či vysokými akciovými indexy se vezou i ceny komodit včetně energií a surovin pro průmyslovou výrobu. Kruh se pak uzavírá zvyšujícími se inflačními očekáváními v situaci, kdy centrální banky vyjadřují ochotu držet uvolněné měnové podmínky dlouhou dobu.

Na globálním devizovém trhu z této situace včera profitovalo euro, které se vůči dolaru vyšplhalo na nejvyšší hodnotu od 8. ledna, když včera zveřejněná data výše načrtnutý obrázek podpořila. Lepším než očekávaným výsledkem skončilo ranní zveřejnění GfK německé spotřebitelské důvěry, pozitivnější náladu v eurozóně jako celku za únor pak zdokumentovala dopolední data důvěry v průmyslu i ve službách z dílny Evropské komise. Den pak završila odpolední americká data v podobě mírného vylepšení celkového výsledku HDP za Q4 20, ale hlavně nižší počet nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden a skok v lednových průmyslových objednávkách indikující solidní investiční aktivitu v USA na počátku roku. Během dnešní asijské seance ale euro korigovalo s tím, jak spadly akciové indexy. Obchodníci se obávají, jestli tržní úrokové sazby již nešplhají příliš vysoko.

Bohužel lokální situace je od té globální naprosto odlišná. Platí to samozřejmě primárně při pohledu na vývoj pandemické situace (k tématu jsme se podrobněji vyjadřovali zde https://bit.ly/3dTpbSi), která je nejhorší na světě. Chaos ve vládních restriktivních opatřeních a jistota, že na rozvolňování můžeme na rozdíl od některých západoevropských zemí zapomenout, zvyšují obavy investorů. Ty pak naplňují nejčerstvější informace, že pravděpodobně od pondělí nás čeká třítýdenní lockdown.

Koruna tak včera vůči euru pokračovala ve svém oslabování. Po středečním prolomení hladiny 26,00 CZK/EUR se včera od ní kurz dále vzdaloval. V závěru včerejší seance se již blížil úrovni 26,15 CZK/EUR. Dnešní první ranní kotace se již nacházejí o celých 10 haléřů výše. A trend může dále pokračovat.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

26. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2505 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál