František Táborský: Předstihové indikátory naznačují únorové zlepšení ekonomiky

František Táborský: Předstihové indikátory naznačují únorové zlepšení ekonomiky

Ekonomický kalendář pro tento týden příliš nových informací nepřinese. Předstihové indikátory v eurozóně navážou na páteční PMI a ukážou únorové zlepšení ekonomiky. Fiskální stimul americké vlády podporuje spotřebu domácností i růst cen. Domácí ekonomika vykáže lednový růst cen v průmyslu a zhruba stagnaci spotřebitelské důvěry. Maďarská centrální banka ponechá měnovou politiku beze změny. Koruna si udržuje svůj potenciál vrátit se k silnějším hodnotám.

Maďarská centrální banka ponechá svou politiku beze změny

Tento týden přinese další sérii předstihových ukazatelů z ekonomiky za únor. Ve všech případech očekáváme mírné zlepšení v čele s německým Ifo indexem. Zbytek evropského ekonomického kalendáře přinese spíše druhořadé statistiky. Finální čtení inflace v eurozóně za leden potvrdí současné úrovně 0,2 % m/m a 0,9 % y/y a jádrovou inflaci na úrovni 1,4 % y/y. Ani třetí odhad německého HDP za čtvrté čtvrtletí podle nás nepřinese nic nového.

Přiliš impulzů pro finanční trhy nenabídne ani americký kalendář. Statistika osobních příjmů potvrdí lednový silný nárůst díky federálním podpůrným programům a z polického hlediska může napovědět, jaké budou další kroky vlády. Spotřebiteslká důvěra by na to měla navázat růstem a s tím i bude pokračovat růst PCE deflátorů spotřeby.

V České republice doplní tradiční měsíční sadu dat z ekonomiky ceny průmyslových výrobců a spotřebitelská důvěra. Ceny by měly s novým rokem výrazně zrychlit, oproti prosinci by měly vyskočit o 0,7 %. Nicméně vzhledem k vysoké statistické základně pro meziroční srovnání budou proti loňskému lednu o 0,6 % nižší. Důvěra domácností v ekonomiku již v lednu korigovala předchozí krátkodobý nárůst, a tak únor by neměl přinést zásadní změnu. Průmyslu by se však mělo dále dařit vzhledem k podmínkám, které vytváří pokračující pandemie. V regionu zaujme zasedání maďarské centrální banky. Neočekáváme však žádnou změnu na současném nastavení, tzn. úrokové sazby beze změny a pokračování v současných nákupech dluhopisů.

Globální finanční trhy ovládá nárůst dluhopisových výnosů

Pátek přinesl hlavní sadu dat tohoto týdne ve formě předstihových ukazatelů za únor. PMI pozitivně překvapil zejména v německém průmyslu. Ten se po třech letech dostal přesně na stejnou úroveň, tj. 60,6 b. Na druhou stranu výkon sektoru služeb zklamal. V obdobných trendech se pohybovaly indexy i ve Francii, potažmo v celé eurozóně či USA. Detailní rozbor indexů ze zmíněných zemí naznačuje dvě hlavní zprávy: (1) stagnaci HDP v prvním čtvrtletí, což lze v kontextu vládních omezení považovat za pozitivní zprávu, a (2) růst cen napříč odvětvími. Za tím stojí obecně problémy s dodávkami materiálů a komponent a růst cen komodit.

Pozitivní data z ekonomiky podpořila ranní návrat optimismu na finančních trzích. Evropské akciové trhy zakončily minulý týden se zisky americké trhy pouze nepatrně ztrácely. I v závěru týdne pokračoval růst výnosů státních dluhopisů, a to zejména v eurozóně. Euro tak mělo příležitost získat zpět část svých ztracených zisků a týden uzavřít na úrovni 1,212 za dolar. Toho využil i region a připsal si pár desetin procenta k dobru.

V celotýdenním obrázku však všechny středoevropské měny skončily ve ztrátě. Polský zlotý a maďarský forint ztratily shodně jednu desetinu procenta. Koruna i přes nadějný začátek týdne nakonec skončila se ztrátou 0,5 % na hodnotě 25,88 CZK/EUR. Lokální trhy stále ovládá spíše globální dění, růst amerických výnosů a přesun investorů do dolarových aktiv. Vidina oživení globální ekonomiky a návratu inflace zvyšuje atraktivitu méně rizikových zemí a měny, jako je koruna, ztrácí. Tento trend podle nás bude pokračovat i v tomto týdnu, ačkoli potenciál dalšího růstu výnosů se ztenčuje. Vývoj v zahraničí tak bude i nadále klíčový pro naši měnu. Ačkoli i její potenciál v posledních dnech poklesl, stále očekáváme, že až trhy omrzí sledování růstu výnosů v zahraničí, koruna se vrátí k posilování pod úroveň 25,70 za euro.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

22. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5523 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál