František Táborský: Odliv peněz do amerického dolaru oslabuje region

František Táborský: Odliv peněz do amerického dolaru oslabuje region

Lednová data z americké ekonomiky ukázala pozitivní překvapení jak v maloobchodě, tak i v průmyslu. Americké továrny vykázaly čtvrtý růstový měsíc v řadě a potvrzují tak probíhající oživení tamní ekonomiky. Ještě větším překvapením byly maloobchodní tržby, které nově podporuje schválený vládní program kompenzací a rozvolnění některých opatření. Po čtyřech měsících tak tržby vzrostly a překonaly všechna očekávání.

Dnešní obchodování však data z ekonomiky ignorovalo a korigovalo optimistický růst z předchozích dní. Evropské akciové trhy končí v mírných ztrátách a smíšený obrázek ukazují i americké trhy. Mírného poklesu se dočkaly i výnosy a úrokové sazby napříč finančními trhy. Americký desetiletý výnos státních dluhopisů na krátko překonal úroveň 1,30 %, poprvé za poslední rok, ale následně opět poklesl na aktuálních 1,28 %. Obdobný trend zaznamenaly i ostatní země.

Z těchto podmínek druhý den v řadě benefitoval americký dolar, který se dostal vůči euru na nejsilnější úrovně za poslední dva týdny. Obdobně vůči euru ztrácel i celý region. Koruna se v průběhu dne na krátko přiblížila k 25,90 CZK/EUR, následně však část ztrát umazala a den končí na úrovni 25,85 za euro.

Nepomohlo ji ani dnešní vystoupení člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy. Podle něj kurz koruny neodpracuje celé utažení měnových podmínek a úrokové sazby tak budou muset jít nahoru. Signálem pro něj bude potvrzení oživení tuzemské ekonomiky, kterým může být již výsledek HDP za druhý kvartál. To by implikovalo možný nárůst sazeb na srpnovém či zářijovém zasedání centrální banky. V rámci bankovní rady se tak jednalo jednoznačně o doposud nejvíce jestřábí prohlášení. To však uniklo pozornosti hlavních globálních informačních agentur a trhy tak neměly možnost reagovat.

Pro korunu bude v následujících dnech klíčové, kdy a na jakých úrovních skončí růst amerických výnosů, resp. přesun investorů do dolarových aktiv. Domácí úrokové sazby na trhu i nadále zůstávají poblíž svých nejvyšších hodnot za poslední rok. Změnit by to mohla pouze centrální banka, která by začala krotit vysoká očekávání trhu. Lednový výsledek spotřebitelských cen a ani poslední prohlášení bankovní rady ČNB však nic takového nenaznačují. Koruna tak podle nás bude mít i přes aktuální oslabení tendenci dále posilovat pod úroveň 25,70 za euro. Aktuální situace tak může být krátkodobou příležitostí pro zajištění či využití slabších hodnot.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

17. února 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.275 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál