Martin Gürtler: HDP eurozóny poklesl na konci roku mezičtvrtletně o 0,6 %


Martin Gürtler: HDP eurozóny poklesl na konci roku mezičtvrtletně o 0,6 %

Zpřesněný odhad vývoje evropské ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku přinesl nepatrné vylepšení čísel ze začátku měsíce. HDP eurozóny se tak snížil mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně klesl o 5,0 %, zatímco předchozí odhad hovořil o -0,7 %, resp. o -5,1 %. V případě celé EU jsou obě zmíněná čísla ještě o dvě desetiny lepší. Ze států, pro které jsou již údaje za čtvrté čtvrtletí k dispozici, klesl HDP nejvíce v Rakousku (mezičtvrtletně -4,3 %), Itálii (-2,0 %) a Francii (-1,3 %). Většina ostatních ekonomik zaznamenala naopak mírný nárůst ekonomické aktivity, včetně váhově nejvýznamnějšího Německa (+0,1 %). Výsledky evropské ekonomiky jako celku tak byly ve čtvrtém čtvrtletní výrazně lepší, než se čekalo, a to i přesto, že řada zemí byla v průběhu posledních dvou měsíců loňského roku nucena znovu zavést přísná protiepidemická opatření.

K dobrým výsledkům pomohl evropské ekonomice především příznivý vývoj v průmyslových odvětvích, který pravděpodobně i přispěl k pokračujícímu růstu evropské zaměstnanosti. Ta v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostla mezičtvrtletně o 0,3 %. S délkou trvání protiepidemických opatření se však začínají množit obavy o výkon průmyslu v prvním čtvrtletí letošního roku, a to především s ohledem na dostupnost vybraných vstupů do výroby. Tuto skutečnost jen umocňuje uzavírání hranic z obav před šířením nakažlivějších forem koronaviru, kterého jsme byli svědky v průběhu několika posledních dní. Ve výsledku tak může dojít k tomu, že průmyslové podniky budou muset přistoupit k přerušení výroby, tak jako tomu bylo na jaře (ač příčina byla tehdy jiná).

V regionu byly dnes zveřejněny výsledky maďarské a slovenské ekonomiky, z nichž první vzrostla ve Q4 20 mezičtvrtletně o 1,1 % a ta druhá o 0,2 %. Nejhůře z regionu V4 tak dopadlo Polsko, jehož hospodářství ve čtvrtém čtvrtletí pokleslo mezičtvrtletně o 0,7 %. Česká republika vykázala srovnatelné výsledky jako Slovensko, když tuzemská ekonomika vzrostla oproti třetímu čtvrtletí o 0,3 %.

Důvěra v německou ekonomiku podle ZEW indexu v lednu výrazně vzrostla. Složka hodnotící očekávání analytiků pro následujícího půl roku zaznamenala výrazný nárůst z 61,8 b. na 71,2 b., zatímco trh naopak čekal mírný pokles.

Koruna dnes korigovala zisky z předchozího dne a obchodování uzavírala poblíž 25,80 CZK/EUR. Hlavní důvod hledejme v oslabení eura k dolaru, ke kterému došlo i přes dnešní příznivá data z evropské ekonomiky a které tak bylo spíše technického rázu. To se pak odrazilo i ve vývoji maďarského forintu a polského zlotého, jenž dnes také oslabily.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1784 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál