Jan Vejmělek: Dle ZEW indexu pandemie opět kazí náladu finančním investorům

Jan Vejmělek: Dle ZEW indexu pandemie opět kazí náladu finančním investorům

Po včerejším americkém svátku se dnes na trh vrátí vyšší obchodní aktivita. Hráči na trhu budou sledovat setkání ministrů financí zemí EU, kteří budou debatovat nad Evropským fondem obnovy. Z ekonomických dat bude pozornost směřovat na druhé čtení HDP eurozóny za Q4 20, kde čekáme revizi o dvě desetiny procentního bodu k horšímu. Pandemie se pak měla podepsat i na poklesu zaměstnanosti. A protože se pandemická situace výrazně nelepší a německá vláda reaguje uvalováním restriktivních opatření, projeví se to v poklesu únorového ZEW indexu.

HDP eurozóny za Q2 20 byl zřejmě revidován k horšímu

Navzdory pozitivní náladě panující na finančních trzích, a to hlavně těch akciových, německý ZEW index očekávání investorů za únor zřejmě nevzrostl, podle našeho odhadu se dokonce mírně snížil. Důvod je nasnadě – zhoršující se pandemická opatření a utaženější podmínky pro fungování německé ekonomiky. ZEW se navíc stále nachází nad svým dlouhodobým průměrem, což prostor pro další růst indexu též limituje.

Druhé čtení HDP eurozóny přinese zhoršení původního rychlého odhadu, podle našich propočtů bude mezičtvrtletní pokles o dvě desetiny p.b. hlubší (-0,9 % q/q). U již známých čísel z velkých ekonomik ale revizi nepředpokládáme (Německo +0,1 %, Francie -1,3 %, Itálie -2,0 %, Španělko +0,4 %). Z meziročního pohledu tak ekonomika eurozóny klesla o 5,3 %. Struktura HDP bude zveřejněna až 9. března. Domníváme se, že ekonomiku potápěla restriktivní opatření znemožňující domácnostem v eurozóně realizovat spotřební nákupy. Naopak mírné oživění přepokládáme u investic. Solidní vnější poptávka se pak projevila v pozitivním příspěvku čistého exportu. Ohledně vyhlídek na Q1 21 panuje obrovská nejistota, když kvůli pandemii mnoho evropských zemí restriktivní opatření dále utahuje. Prozatím počítáme s minimálním růstem o 0,1 % q/q. Klíčová pro oživení bude rychlost vakcinace. EK počítá s tím, že do konce března bude naočkováno 80 % populace 80+, což by mělo umožnit postupné rozvolňování.

Euro již stojí méně než 25,70 koruny

Za klidné obchodní seance včera koruna pokořila další úroveň, kdy se její kurz vůči euru doslat pod 25,70 CZK/EUR až téměř k 25,65 CZK/EUR. První ranní kotace se přitom nacházely ještě u 25,75 CZK/EUR. Koruna tak vylepšila své maximum od poloviny loňského března. Naše měna nadále profituje z vyšších tržních úrokových sazeb, které dostaly čerstvý impuls po posledním zasedání ČNB a představení nové prognózy. V ní ČNB potvrdila, že letos předpokládá trojí zvýšení úrokových sazeb.

Koruně pomáhá i pozitivní nálada na globálních trzích. Ta se projevuje jak v rostoucích akciových indexech, tak i v silnějším euru vůči dolaru. I když nutno podotknout, že na tomto měnovém páru se toho včera až tolik neudálo, když kurz de facto stagnoval. Včerejšímu posílení společné měny zabránil o něco slabší než očekávaný výsledek prosincové průmyslové produkce v eurozóně. Klíčovou roli v minimální kurzové volatilitě ale sehrál včerejší americký svátek a zavřené tamní trhy.

Proti posílení koruny nebyl ani včera zveřejněný výsledek prosincové platební bilance. Samotný prosincový výsledek sice skončil pod tržním očekáváním, což ale nic nezměnilo na významném meziročním zlepšení, a hlavně celoroční přebytek byl nejvyšší v novodobé historii České republiky. Přes několik pandemických vln se tuzemští exportéři celkem drželi, naproti tomu dovozy doplatily zejména na slabší investice, které bývají dovozně náročné. Ke snížení deficitu bilance primárních důchodů pak pomohl menší odliv dividend do zahraničí.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

16. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3941 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál