Michal Brožka: Přebytek běžného účtu platební bilance na rekordu

Michal Brožka: Přebytek běžného účtu platební bilance na rekordu

Běžný účet platební bilance ČR v posledním měsíci loňského roku sklouzl do deficitu 3,9 mld Kč, což bylo prakticky v souladu s naším očekáváním a necelých 7 miliard Kč pod odhady trhu. S ohledem na již dříve zveřejněný vysoký přebytek zahraničního obchodu jde o slabší výsledek, za kterým stojí vyšší výplaty dividend, které se snažily dohánět, co zameškaly v předchozích měsících. Deficit bilance důchodů dosáhl v prosinci 35,6 mld Kč, což je meziroční nárůst o necelých 18,6 miliard. Samotný odliv dividend tvořil 33,2 mld Kč. Ovšem přebytek obchodní bilance činill ve stejném období téměř 27 miliard Kč, což je meziroční zlepšení o více než 30 miliard. V souhrnu tak lze prosincový deficit běžného účtu necelých 4 miliard Kč označit jako velmi mírný, když jeho meziroční zlepšení činí necelých 9 miliard Kč.

Odliv kapitálu na finančním účtu činil 8 mld Kč. Ve struktuře je zřejmá optimalizace struktury bilancí bank ke konci roku v souvislosti s regulatorními platbami do Fondu pro řešení krize. Devizové rezervy vzrostly o 3,3 mld Kč.

Podle měsíčních dat, která ještě mohou doznat výrazných změn, dosáhl loňský přebytek běžného účtu platební bilance rekordního přebytku 180,5 mld Kč. To by odpovídalo cca 3,2 % HDP.

Vývoj běžného účtu je příznivý díky rostoucím exportům zboží, nízkým importům a slabému odlivu dividend. Tento vývoj bude mít pravděpodobně setrvačnost i v letošním roce. Nicméně s dalším zlepšením obchodní bilance již letos nepočítáme. Se zotavením ekonomiky by se ve druhé polovině letošního roku již mohla navyšovat investiční činnost a s tím i dovozy. Přebytek běžného účtu by tak bylo možné překonat jen při ještě slabším odlivu dividend.

Zprávy o vývoji platební bilance nedávají koruně žádný nový impuls. Koruna je aktuálně ve vleku spekulací na letošní zvyšování úrokových sazeb, je ale bržděná relativně velmi špatným pandemickým vývojem.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

15. února 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6369 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál