Bohumil Trampota: Česká zbrojovka kupuje legendární Colt

Bohumil Trampota: Česká zbrojovka kupuje legendární Colt

Česká zbrojovka Group SE (CZG) oznámila, že kupuje 100 % podíl ve společnosti Colt Holding Company LLC. Tuto společnost získá CZG za 220 mil. USD (cca 4,7 mld. CZK) a 1 098 620 ks nových akcií CZG. Dále dalších 1 098 620 ks nových akcií CZG pokud EBITDA v letech 2021-2023 dosáhne stanovené úrovně. Společně by celá skupina CZG měla dosáhnout příjmů přesahujících 500 mil. USD. Transakce bude financována z vlastních zdrojů a prostředků z IPO a plánované emise dluhopisů. Tuto akvizici musí také schválit regulační orgány a vypořádání se čeká v první polovině tohoto roku.

Více informací bude zveřejněno na konferenčním hovoru.

CZG získá významné výrobní kapacity Coltu, který je tradičním dodavatelem americké
armády.

Pokud by celkové příjmy měly přesáhnout 500 mil. USD (cca 10,6 mld. CZK), znamená to, že Colt přispěje cca 4-5 mld. CZK. Samotná CZG má tržby cca 6,6 mld. CZK. Pokud by stejně vzrostl i zisk EBITDA, mohl by se násobek EV/EBITDA dostat na cca 8,5x zatímco samotná CZG se obchoduje na cca 9x. Celková zaplacená cena za Colt (cena + nově vydané akcie) by se, včetně maximálního počtu nových akcií, měla pohybovat kolem 5,5 mld. CZK (včerejší tržní kapitalizace CGZ je 11,8 mld. CZK). Takže podle násobku P/S je Colt oceněn na 1,4x zatímco CZG se obchoduje na 1,9x.

Počet nově vydaných akcií odpovídá 3,4 % stávajícího počtu akcií CZG. To znamená, že celkové naředění stávajícího počtu akcií CZG může dosáhnout až 6,7 % v případě maximálního počtu nově vydaných akcií.

Ocenění transakce mám přijde férové. Důležité je, že CZG nebude v M&A aktivitách přeplácet potenciální cíle. Pro CZG je to jednoznačně pozitivní informace. Další pozitivní informace je, že CZG se tak okamžitě stane účastníkem tendrů amerických federálních složek.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

13. února 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5793 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál