Jana Steckerová: Koruna dnes potenciál pro posílení nevyužila


Jana Steckerová: Koruna dnes potenciál pro posílení nevyužila

Z pohledu událostí byl dnešek zajímavý. Ráno byla zveřejněna lednová inflace i zápis z posledního zasedání České národní banky. Inflace zpomalila méně, než se očekávalo. Oproti prosinci spotřebitelské ceny vzrostly o 1,3 %, zatímco meziroční tempo pouze nepatrně zpomalilo na 2,2 % z předchozích 2,3 %. Trh počítal s 1,7 %, stejně tak prognóza ČNB. Na ještě vyšší úroveň, než tomu bylo v prosinci, pak zrychlila jádrová inflace (na 3,8 %). To zvyšuje šanci na rychlejší utahování domácích měnových podmínek.

Více jsme se inflaci věnovali zde. Úrokové sazby se tak vydaly směrem nahoru. Trh v současné době ve svých cenách již plně zahrnuje pravděpodobnost, že ČNB zvýší úrokové sazby v srpnu, přičemž další takovýto krok bude následovat v listopadu. Naše prognóza je v tomto ohledu skeptičtější, když první růst sazeb očekává v listopadu letošního roku. V tom nás utvrdil i dnes zveřejněný zápis z posledního zasedání ČNB. Ten ukázal, že bankovní rada zůstává na rozdíl od prognózy ČNB se zvyšováním úroků opatrná.

Více jsme se tématu věnovali zde. Koruna dnes potenciál, který jí k posílení nabízel vývoj tržních úrokových sazeb a vyšší inflační data nevyužila. Její kurz se po celý den pohyboval kolem úrovně 25,75 CZK/EUR. Pokud situaci nezhatí zhoršení pandemické situace, domníváme se, že koruna má stále ještě prostor posilovat.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3037 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál