Michal Skořepa: Tržby ve službách 2020 – kdo na koronakrizi vydělal?

Michal Skořepa: Tržby ve službách 2020 – kdo na koronakrizi vydělal?

Díky včera zveřejněným novým číslům ČSÚ o vývoji tržeb ve službách za loňský prosinec (a tím pádem za celý loňský rok) můžeme sestavit žebříček poražených. Pokud se zaměříme na období od března, kdy koronaprůšvih začal), pak smutné zlato padlo do rukou cestovním agenturám a kancelářím (meziročně -83 %), stříbro letecké dopravě (-73 %) a ubytování (-64 %). Ani potom ještě nejdou na řadu hospodští („pouhých“ -42 %), protože je svou bídou trumflo nahrávání video a audio programů (-44 %).

Skoro možná zajímavější je ale skutečnost, že i v onom tristním období od března do prosince se našly tři obory služeb, které zaznamenaly meziroční růst: takový příznivý vývoj zaznamenal obor telekomunikačních služeb (zřejmě vliv práce z domova, karantén a sociálního distancování doprovázeného hesly jako „zavolej svému seniorovi“; mzr. +3,6 %), dále obor informačních činností (např. internetový hosting; +5,8 %) a především poštovní a kurýrní činnosti (+13,3 %).

V grafu, kde jsou uvedení tři šampióni zachyceni zeleně, vypadají jejich meziroční růsty vcelku skromně; ale to jen proto, že vodorovná osa je hodně nahuštěná, aby obsáhla i výše zmíněné obří propady. Na druhou stranu je třeba připomenout, že ve všech třech případech jde o obory služeb, které zažívaly velmi pěkné časy už před koronavirem. V roce 2019 (v grafu modré sloupce) byl průměrný mzr. růst tržeb ve službách celkem jen těsně nad 1 %, nicméně v telekomunikacích to bylo přes 4 %, v IT téměř dvakrát tolik, a v poštovních a kurýrních službách dokonce totéž jako loni od března do prosince.

Jinak řečeno: z pohledu změny tempa růstu nevydělal na koronakrizi žádný obor služeb, a jediné poštovní a kurýrní služby si tempo aspoň udržely.

Zdroj informací

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Datum

10. února 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2473 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál