AČN: Pět týdnů dovolené zvedne nezaměstnanost!


AČN: Pět týdnů dovolené zvedne nezaměstnanost!

Je zde další návrh vysávající firemní rozpočty a ohrožující konkurenceschopnost! Komu by se nelíbilo méně pracovat, a přitom se mít tak dobře, jako kdybychom pracovali stejně intenzivně? Je to sen, který sní asi mnoho z nás. Ovšem sen velmi nebezpečný. Méně práce a více peněz. I tak se dají interpretovat návrhy na povinné zavedení pětitýdenní dovolené, které právě míří do sněmovny.

Návrh na zavedení povinných pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance míří do sněmovny a v příštích dnech se jimi bude zabývat sněmovna. „Podle vyjádření Hospodářské komory by se jednalo o finanční zátěž pro firmy ve výši 26 mld. Kč ročně“. V případě schválení se zcela jistě se projeví na odvodech do státní pokladny. Nicméně pro menší, střední a rodinné firmy bude znamenat doslova rozbušku. V takových firmách se velmi často obrací každá koruna a pečlivě se zvažují investice. V případě zavedení takovéhoto zákona by v krátkém čase pravděpodobně došlo k omezení investic. Následovalo by snížení konkurenceschopnosti. Snížení počtu pracovních míst a krachy firem by na sebe nenechaly dlouho čekat.

Na základě rychlého průzkumu AČN mezi renomovanými výrobci nábytku by takováto zákonná povinnost vyvolala velké tlaky. V některých případech by podnikatelé museli propočítávat smysl podnikání a zvažovat počínání správného hospodáře v souladu se zákonem. Zvláště v současné době, kdy jsou mnozí výrobci tvrdě zasaženi dopady koronavirové krize se jedná o dosti nezodpovědný návrh. Pět týdnů dovolené může být pro mnohé firmy likvidační.

Ačkoliv má Česko podle údajů Eurostatu v EU nejnižší nezaměstnanost, neměli bychom osud našeho podnikání dávat takto v šanc. Česká republika vykázala v prosinci míru nezaměstnanosti 3,1 %. Míra nezaměstnanosti v EU byla ve stejném období na hodnotě 7,5 %. Zavedení povinných pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance by pro nábytkářský průmysl znamenalo devastující ekonomické dopady.

Asociace českých nábytkářů

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem. Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0877 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál