Jan Wiesner: KZPS ČR podporuje dostavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany

Jan Wiesner: KZPS ČR podporuje dostavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany

27. ledna se uskutečnilo na žádost sociálních partnerů mimořádné jednání Rady hospodářské a sociální dohody k dostavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Po prezentaci premiéra vlády Ing. Andreje Babiše a místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu Ing. Karla Havlíčka a následné diskusi došlo k neobvyklé shodě, kdy všichni sociální partneři – Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Českomoravská konfederace odborových svazů, Asociace samostatných odborů ČR a Hospodářská komora – vyjádřili podporu na urychlené zahájení tendru na dostavbu JED.

Dle společného názoru nelze odkládat zahájení vypsání tendru na dodavatele nového jaderného zdroje a je třeba oslovit všech pět aktuálních zájemců (CGN, EDF, KHNP, Rosatom a Westinghouse).

„Prioritním důvodem, proč KZPS ČR trvá na urychleném vypsáni tendru je obava, že premiérem avizovaným odkladem tendru až po volbách v tomto roce, určitě dojde minimálně k 2letému odkladu, než se zformuje a zapracuje nová vláda. A tento reálně hrozící odklad by ve finále znamenal opoždění výstavby a následně dodávek elektrické energie, které bychom kvůli útlumu těžby uhlí mohly mít nedostatek. Varianta plynových elektráren je finančně drahá a zvyšuje naši závislost na dodávkách ze zahraničí. Názor, že bychom si mohli EE nakupovat ze zahraničí považujeme za nebezpečný z důvodu ceny a dostupnosti. Současně sociální partneři doporučují vládě ČR ponechat v tendru všechny stávající zájemce, a to zejména z důvodu udržení co nejnižší nabídkové ceny, samozřejmě při respektu k možným bezpečnostním rizikům.“ řekl prezident KZPS Jan Wiesner.

Shodné stanovisko vyjádřil také prezident Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu Ing. Vladimír Budinský – člen KZPS a zároveň prezident EUROCOOLu, zejména v souvislosti s ukončením těžby hnědého uhlí a zajištěním náhrady za dodávky elektřiny z uhelných elektráren.

Zdroj informací

Jan Wiesner, prezident KZPS

Datum

31. ledna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4014 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál