Michaela Tomášková: Čtyři klíčové principy pro nový stavební zákon


Michaela Tomášková: Čtyři klíčové principy pro nový stavební zákon

Za rok 2020 se v Praze prodalo 5.800 nových bytů. Dosavadní čísla ukazují, že se jich loni povolilo jen kolem 3.400. Poptávka po nových bytech dlouhodobě převyšuje jejich nabídku – ta je omezená z důvodu pomalého povolování. Současná stavební legislativa, která prošla od roku 2006 již 26 novelami, je nefunkční a představuje hlavní příčinu nynější stavební paralýzy a s ní spojeného rychlého růstu cen nových bytů.

Naději na zlepšení představuje nový stavební zákon. Jeho znění, které se postupně přijetím různých kompromisů odchýlilo od původního velmi progresivního záměru, bude určitě potřeba změnit pozměňovacími návrhy. Na základě našich rozsáhlých zkušeností jsme jednoznačně přesvědčeni, že aby byl nový stavební zákon opravdu reálným krokem kupředu, musí stát na následujících principech:

  1. Zavedení modelu čistě státní správy v oblasti povolování staveb, a to i na nejnižší úrovni. Nová soustava státní stavební správy musí být čistě odborná a zbavená všech politických vlivů.

  2. Větší pravomoci v územním plánování pro samosprávy a možnost vlastních stavebních předpisů pro Prahu a další metropolitní města.

  3. Jasně stanovené lhůty v procesu povolování nových staveb a možnost se dodržování těchto lhůt efektivně domáhat.

  4. Důsledné dodržení hlavního principu rekodifikace: Jedno podání s jednou dokumentací u jednoho úřadu, který obstará všechna stanoviska. Výsledkem by mělo být jedno rozhodnutí a jedno kulaté razítko.

Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2273 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál