Jan Vejmělek: Začátek roku bude kvůli částečnému lockdownu ekonomicky slabý

Jan Vejmělek: Začátek roku bude kvůli částečnému lockdownu ekonomicky slabý

Přelom ledna a února je typicky obdobím, kdy většina privátních i veřejných institucí přichází s novými makroekonomickými prognózami. Zrovna tak i my v Komerční bance jsme právě včera pustili do světa naše aktualizované vyhlídky pro českou ekonomiku (kompletní report je k dispozici zde https://bit.ly/KB21Q1CJ). A jak se bude podle nás letošní rok vyvíjet? Pokud použijeme nedávný příměr guvernéra J. Rusnoka, bude rok 2021 cestou ze slzavého údolí.

Do roku 2021 vstupujeme s jednou z nejhorších epidemických charakteristik na světě a opětovně uzavřenou významnou částí sektoru služeb, což se samozřejmě negativně podepíše na výkonosti naší ekonomiky v prvním čtvrtletí tohoto roku. Díky kouzlu statistické základy, kdy loňské druhé čtvrtletí bylo to nejhorší, vykáže ekonomický růst za jarní měsíce bezprecedentně vysokých hodnot. Půjde ale o chiméru a loňská reakce na pandemickým vývoj stylem brzda-plyn bude znamenat významnou kolísavost data za jednotlivá čtvrtletí letošního roku při srovnáni se stejným obdobím loňska. Klíčové tedy bude hodnotit ekonomickou výkonnost na základě mezičtvrtletních dynamik.

Začátek roku bude kvůli částečnému lockdownu ekonomicky slabý, a to bude ještě spotřeba domácností podpořena rouškovným vyplaceným důchodcům v závěru loňského roku a snížením daní v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy. Určitou míru omezení předpokládáme až do léta, druhá polovina roku by již měla být ve znamení začátku postupného návratu k normálnímu ekonomickému fungování. Investiční aktivitu by měly podpořit i prostředky z evropského fondu obnovy. Celkově tak podle nás letos česká ekonomika již poroste, a to tempem 2,6 %. Vloni přitom zaznamenala historicky nejhlubší pokles, podle našeho předpokladu o 6 %. I tak ale byl ale výsledek za rok 2020 nakonec lepší, než s čím ještě před pár měsíci počítaly některé katastrofické prognózy opanující mediální prostor.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

28. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3367 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál