Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR mírně klesla

Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR mírně klesla

Důvěra v ekonomiku na začátku roku klesla, a to jak ve složce podnikatelské, tak i v případě spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že údaje za prosinec byly sestavovány v okamžiku otevírání služeb, obchodů a škol, tak se pro leden, kdy jsou tyto sektory opět uzavřené, očekával pokles. Pokles důvěry byl ale relativně malý.

Spotřebitelská důvěra v lednu oproti prosinci klesla pouze o 3,3 bodu a nachází se tak nad úrovní z října.

Podnikatelská důvěra se snížila pouze o 0,9 bodu a je tak na srovnatelné úrovni jako v říjnu. K minimálnímu snížení došlo v důvěře v průmyslu. Hlavní bariérou růstu produkce v průmyslu je nedostatečná poptávka. Výrazně se ale též zvýšil podíl respondentů, které limituje nedostatek materiálu či zařízení.

Důvěra ve stavebnictví se zhoršila přibližně na stejné úrovně jako v listopadu. I zde respondenti hlásí růst problémů s nedostatečnou poptávkou. Ovšem hlavní bariérou růstu produkce zde zůstává nedostatek zaměstnanců.

K největšímu poklesu důvěry došlo tentokrát v případě obchodu, naopak ve službách se důvěra tentokrát změnila jen minimálně. Na jednu stranu zde kleslo hodnocení současné situace a vzrostl podíl firem snižující počty zaměstnanců. Na druhou stranu se však ale zlepšilo očekávání růstu poptávky v příštích třech měsících.

V souhrnu zveřejněná data o vývoj důvěry v ekonomice indikují spíše stagnaci ekonomiky na počátku roku.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

25. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1035 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál