František Táborský: Koruna rychlé zisky neudržela a vrací se nad 26,10 CZK/EUR

František Táborský: Koruna rychlé zisky neudržela a vrací se nad 26,10 CZK/EUR

Důvěra v ekonomiku na začátku roku klesla, a to jak ve složce podnikatelské, tak i v případě spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že údaje za prosinec byly sestavovány v okamžiku otevírání služeb, obchodů a škol, tak se pro leden, kdy jsou tyto sektory opět uzavřené, očekával pokles. Pokles důvěry byl ale relativně malý.

Spotřebitelská důvěra v lednu oproti prosinci klesla pouze o 3,3 bodu a nachází se tak nad úrovní z října.

Podnikatelská důvěra se snížila pouze o 0,9 bodu a je tak na srovnatelné úrovni jako v říjnu. K minimálnímu snížení došlo v důvěře v průmyslu. Hlavní bariérou růstu produkce v průmyslu je nedostatečná poptávka. Výrazně se ale též zvýšil podíl respondentů, které limituje nedostatek materiálu či zařízení.

Důvěra ve stavebnictví se zhoršila přibližně na stejné úrovně jako v listopadu. I zde respondenti hlásí růst problémů s nedostatečnou poptávkou. Ovšem hlavní bariérou růstu produkce zde zůstává nedostatek zaměstnanců.

K největšímu poklesu důvěry došlo tentokrát v případě obchodu, naopak ve službách se důvěra tentokrát změnila jen minimálně. Na jednu stranu zde kleslo hodnocení současné situace a vzrostl podíl firem snižující počty zaměstnanců. Na druhou stranu se však ale zlepšilo očekávání růstu poptávky v příštích třech měsících.

V souhrnu zveřejněná data o vývoj důvěry v ekonomice indikují spíše stagnaci ekonomiky na počátku roku.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

25. ledna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2177 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál