Bohumil Trampota: Skupina PPF plánuje ovládnout Monetu

Bohumil Trampota: Skupina PPF plánuje ovládnout Monetu

V pátek 22. ledna po zavření trhu oznámila Moneta, že dostala od skupiny PPF návrh na získání akcií Monety do výše 20 % od jejích akcionářů (dobrovolný veřejný návrh). Dále PPF plánuje začít jednat o akvizici a následné fúzi Monety s Air Bank a dalších finanční společností skupiny PPF. Touto fúzí by PPF získala dalších 39,7 % akcií Monety. Současný podíl PPF v Monetě je 0,6279 %.

Dobrovolná veřejná nabídka

V rámci dobrovolného veřejného návrhu nabízí PPF akcionářům Monety 80 CZK za jednu její akcii. PPF by ráda získala 20 % akcií Monety s právem navýšit objem na 29 %. Při nabytí více jak 10 % Monety musí PPF získat souhlas regulátora, kterým je ČNB. Návrh na odkup akcií Monety bude trvat od 8. února 2021 do 26. února 2021 s možností prodloužení do 5. března 2021.

Nabízená cena 80 CZK nabízí prémii 19,2 % k páteční zavírací ceně (67,1 CZK). Předpokládáme, že cena akcií na burze by se měla přiblížit této hranici minimálně po dobu trvání nabídky PPF.

Akvizice a následná fúze

Kromě popsaného dobrovolného návrhu na odkup akcií Monety, PPF plánuje zahájit jednání o možné akvizici Air Bank a dalších společností a následné fúzi. Moneta by tak získala 100 % podíly v Air Bank a.s., Home Credit a.s., Benxy s.r.o. a Home Credit Slovakia, a.s.. Akvizice by se realizovala formou výměny akcií ve směnném poměru 60,3 % (hodnota Monety) ku 39,7 % (hodnota Air Bank). PPF by tímto krokem získala dalších 39,7 % akcií Monety. Moneta by za tímto účelem vydala nové akcie, které by získala PPF za 100 % akcií Air Bank. Počet akcií Monety by se tím zvýšil z 511 mil. ks na 847,4 mil. ks. S největší pravděpodobností by po této transakci musela PPF učinit zbylým akcionářům Monety povinnou nabídku převzetí. A dá se čekat, že cena by byla stejná jako v případě dobrovolného odkupu, tedy 80 CZK.

Moneta se k možné transakci vyjádří do 5 dnů (pátek 29. ledna 2021). Připomínáme také, že o fúzi by museli rozhodnout akcionáři na valné hromadě.

Moneta bude s PPF o akvizici jednat

Zmíněný poměr 60,3 % ku 39,7 % při páteční zavírací ceně Monety (67,1 CZK) oceňuje aktiva PPF na cenu 22,6 mld. CZK. Připomínáme, že na podzim 2018 se o akvizici Air Bank Moneta neúspěšně pokusila. Tenkrát nabízela 19,75 mld. CZK za100 %. Současná cena Air Bank je tedy o více než 14 % vyšší. Poměr ceny k účetní hodnotě (P/BV) je u Monety 1,3x (páteční cena) zatímco u Air Bank bude pravděpodobně desetinky nad 2x. Z tohoto pohledu se nám jeví aktiva PPF drahá. Připomínáme také, že naše cílová cena pro akcie Monety je 97 CZK, což kontrastuje s cenou nabídky 80 CZK.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. ledna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2806 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál