Bohumil Trampota: Pražská burza posiluje, PPF plánuje ovládnout Monetu

Bohumil Trampota: Pražská burza posiluje, PPF plánuje ovládnout Monetu

Událostí, která podstatně ovlivnila dnešní obchodování na pražském parketu, je jasně snaha PPF ovládnout Monetu. PPF by ráda nakoupila akcie Monety od jejích akcionářů v objemu až 29 % a nabízí 80 CZK za jednu akcii Monety. Nabízená cena představuje 19,2% prémii k páteční zavírací ceně. Po dalších transakcích by Moneta měla sfúzovat s Air Bankou. PPF by tak ovládla dalších 39,7 % Monety.

Akcie Monety na začátku obchodování vyskočily až na 79 CZK, nicméně většinu dne se obchodovaly na 75 CZK. Nakonec uzavřely seanci silnější o 10,1 % na 73,9 CZK. Máme za to, že cena akcií Monety by se měla pohybovat kolem úrovně nabídkové ceny (80 CZK).

Slušně dnes rostl také ČEZ (0,6 %) a akcie Komerční banky (2,8 %). Na opačném konci jsou pojišťovna VIG (-1,4 %) a Erste Group (-0,9 %).

Hlavní index pražské burzy PX dnes přidal 1,1 %.

Evropské akciové trhy otevřely dnes sice výše, ale zhruba od oběda ztrácely (až -1,5 %). Nicméně pak se trend opět otočil, zřejmě jako reakce na pozitivní zahájení obchodování v USA. Krátce před koncem obchodování odepisují asi 0,4 %.

Americké indexy otevírají pondělní seanci několik desetinek v plusu (S&P500). technologický NASDAQ otevřel a vyskočil dokonce o 1,2 %. Jediný, kdo tři desetinky ztrácí, je Dow Jones. Je možné, že pokud tento trend vydrží, dočkáme se dnes opět nových maxim.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3381 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál