Bohumil Trampota: O2 CR: Q4 20 potvrdí silný fundament společnosti

Bohumil Trampota: O2 CR: Q4 20 potvrdí silný fundament společnosti

Očekávané výsledky hospodaření: Pandemie koronaviru a zejména z ní vyplývající restriktivní opatření mají na hospodaření telekomunikačního operátora společnost O2 CR negativní vliv (nejmarkantnější to je například u roamingu). Nicméně vzhledem k povaze sektoru není negativní dopad takový jako u jiných odvětví. O2 zvládá současnou situaci velmi dobře, dopad pandemie sice bude viditelný, ale nijak dramaticky. Je pravděpodobné, že trend minulých čtvrtletí, kdy klesaly hlasové služby a SMS/MMS, pokračoval i v Q4 20. Na druhou stranu rostl segment internet & TV a mobilní datové služby a zmíněný pokles to bude více než kompenzovat. Celkově čekáme za Q4 20 silná čísla.

Předpokládáme, že celkové tržby za poslední kvartál minulého roku dosáhly 10,36 mld. CZK. To představuje meziroční růst o téměř 2 %. Odhadujeme, že provozní náklady mírně vzrostly (1,4 % y/y), nicméně nižším tempem než tržby. Rozdílné tempo meziročních růstů u obou zmíněných položek znamená růst zisku EBITDA. EBITDA by tak měla vzrůst o 2,8 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 a měla by dosáhnout 3,39 mld. CZK. Mírně proti srovnatelnému období vzroste i marže EBITDA a měla by činit 32,8 % z 32,5 %. Meziročně nižší odpisy znamenají růst provozního zisku o +10,8 % na 2,03 mld. CZK. Čistý zisk by měl zaznamenat růst na 1,55 mld. CZK (8,1 % y/y).

Vzhledem k tomu, že krizová situace pokračuje i v tomto roce a vypadá to tak, že minimálně první čtvrtletí jí bude ovlivněno, bude důležité sledovat komentáře vedení O2 o očekávaných dopadech pandemie a možném dalším vývoji.

Výsledky budou zveřejněny ve čtvrtek 28. ledna po zavření trhu. Management O2 pořádá k tomuto reportu konferenční hovor, který se uskuteční v pátek 29. ledna v 11hod.

Porovnání našich odhadů s konsensem trhu: Naše odhady jsou mírně optimističtější ve srovnání s tržním konsensem.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1915 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál