František Táborský: Agentura Fitch dnes potvrdí vysoký rating České republiky

František Táborský: Agentura Fitch dnes potvrdí vysoký rating České republiky

Agentura Fitch dnes zveřejní svou revizi ratingu pro Českou republiku. V současnosti všechny tři hlavní ratingové agentury drží pro tuzemskou ekonomiku čtvrtý nejvyšší rating. Dnešní rozhodnutí bude první v letošním roce a zároveň první po zveřejnění prosincových čísel státního rozpočtu.

Agenturu Fitch považujeme obecně za nejpřísnější vzhledem k hodnocení dopadů koronavirové krize. Dnešní rozhodnutí tak podle nás určí, zda očekávat případně další změny i od ostatních agentur. Fitch, obdobně jako agentura Moodys, v listopadu minulého roku vydala v reakci na navrhovaný vysoký deficit státního rozpočtu a plánované snižovaní daní negativně hodnotící zprávu z pohledu vývoje veřejných financí.

Na druhou stranu oproti poslední prognóze agentury Fitch vydané v srpnu loňského roku se tuzemská ekonomika vyvíjela podstatně lépe. Propad HDP nebyl tak výrazný a ani veřejné finance neskončily s tak vysokým deficitem, jaký agentura očekávala. Zadlužení veřejných financí by tak mělo zůstat pod mediánem srovnávaných zemí. V tomto hodnocení to budou i nadále právě veřejné finance, které České republice zajišťují tak vysoké hodnocení v rámci regionu i Evropské unii.

Očekáváme tak, že agentura potvrdí současný rating země, v krajním případě by mohlo dojít maximálně ke zhoršení výhledu z aktuálně stabilního na negativní.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

22. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1411 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál