Michal Brožka: ECB setrvává ve stávajícím expanzivním módu

Michal Brožka: ECB setrvává ve stávajícím expanzivním módu

V USA dnes pozitivně překvapilo nečekané zvýšení počtu nově započatých staveb a vydaných stavebních povolení za prosinec a také silný nárůst Filadelfského Fed indexu byznys aktivity za leden. Ten se zlepšil jak ve složce hodnocení současnosti, tak v očekávání na příštích šest měsíců. Lepší výsledky vykázaly i žádosti o podporu v nezaměstnanosti zveřejňované s týdenní frekvencí. Nálada na finančním trhu dnes byla pozitivní a akciové indexy rostou.

Evropská centrální banka na dnešním zasedání ponechala nastavení měnové politiky beze změny, což se všeobecně čekalo. Hlavní depositní sazba zůstává na úrovni –0,5 %, refinanční sazba na 0,0 % a stávající objem pandemického nákupu aktiv beze změny na 20 mld EUR měsíčně. Počítáme s tím, že ECB bude při ústupu ze své uvolněné měnové politiky postupovat velmi opatrně a úrokové sazby ECB zůstanou na stávající úrovni do až do konce roku 2023. Euro dnes proti dolaru mírně posilovalo, během tiskové konference ECB se jeho posilování zastavilo mírně zkorigovalo k aktuálním 1,215 USD/EUR.

Polsko vykázalo za prosinec meziroční růst mezd o 6,6 % což bylo nad odhady trhu. Ve stejném období se mírně meziměsíčně zvýšila zaměstnanost, což znamenalo zmenšení meziročního poklesu na -1,0 %. To bylo 20 bp nad odhady. Polský zlotý za příznivého globálního sentimentu mírně posílil k 4,53 PLN/EUR. Koruna po včerejším posílení drží silnějších úrovní těsně pod 26,10 CZK/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

21. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2746 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál