Michaela Tomášková: Inflace je nejvyšší za 8 let

Michaela Tomášková: Inflace je nejvyšší za 8 let

Průměrná míra inflace byla loni podle údajů ČSÚ 3,2 procenta, nejvyšší od roku 2012. Snaha ochránit své úspory před znehodnocením se výrazně projevila na realitním trhu. Jak ukazují data největšího českého rezidenčního stavitele Central Group, prodeje nových bytů v posledních měsících vzrostly. Poptávku navíc akcelerují velmi levné a dostupné hypotéky, o které je rekordní zájem.

U bydlení stále platí, že jde o základní potřebu a zároveň o jedno z nejbezpečnějších aktiv, do kterého uložit peníze. To se projevilo i během současné pandemie, která od poloviny loňského března ochromuje českou ekonomiku a do domácností vnesla nejistotu a obavy z budoucnosti. Lidé se investicí do nemovitostí snaží ochránit své úspory a zajistit se na horší časy.

To se odráží na zvýšeném zájmu o nové byty. Ten rostl i v době, kdy se zvyšovaly ceny. Od roku 2015 se ceny nových bytů v Praze vyhouply o celých 96 procent. Ještě v roce 2015 se průměrný 70metrový byt v metropoli prodával za cenu kolem 3,9 milionu korun, dnes by stál 7,7 milionu korun. Důvodů výrazného růstu je několik, mezi nimi například zdražování materiálů, zvyšování cen stavebních prací i pozemků. Zásadní roli ale hraje velký nepoměr mezi nabídkou nových bytů v Praze a poptávkou po nich. Ten je důsledkem dlouhodobě pomalého povolování nové výstavby.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

14. ledna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4515 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál