Michal Brožka: Růst průmyslu ČR polevil

Michal Brožka: Růst průmyslu ČR polevil

Průmyslová výroba v ČR v listopadu klesla oproti předchozímu měsíci o 1,7 %. V meziročním vyjádření se průmysl udržel v plusu 0,4 % (po očištění o různý počet pracovních dnů). Bez očištění o kalendářní vlivy činil meziroční pokles 2,2 %, což bylo citelně pod odhady analytiků s průměrným odhadem -0,7 %.

My jsme s ohledem na slibný vývoj předstihových indikátorů a dobrých dat z vnější ekonomiky čekali meziroční růst o 0,7 %. Riziko jsme spatřovali v údajích o nižší produkci automobilů a toto riziko se z části naplnilo. Meziroční tempo produkce automobilového průmyslu se se v listopadu snížilo na 3,6 % z předchozího překvapivě vysokého tempa 13,9 %. I tak zůstala výroba aut s příspěvkem 0,7 procentního bodu hlavním tahounem sektoru. Průmyslová produkce naopak výrazněji klesla v odvětvích výroba strojů a zařízení o 4,5 %, ve výrobě nápojů o 19,9 % a v opravách a instalacích strojů a zařízení o 8,2 %.

Pozitivní zprávou je, že meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu se snížil na 3,8 % z předchozích 4,1 %, a meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zrychlil na 3,4 % po předchozím růstu o 2,5 %.

Růst zahraniční poptávky by měl tuzemské průmyslníky v nejbližších měsících podporovat, nicméně nepříznivý průběh pandemie může mít negativní dopad na výrobní kapacity. Za celý rok 2020 by pokles průmyslu měl dosáhnout necelých 8 %. Naše prognóza z října počítala s celoročním poklesem průmyslu kolem 10 %, ale je zjevné, že výrobě se v průběhu druhé vlny pandemie dařilo oproti očekávání lépe, a to především díky zahraniční poptávce. Pro letošní rok naše prognóza počítá s růstem průmyslové výroby o cca 9 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1684 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál