Michal Brožka: Zahraniční poptávka drží obchodní bilanci v plusu

Michal Brožka: Zahraniční poptávka drží obchodní bilanci v plusu

Bilance zahraničního obchodu dosahuje v posledních měsících vysokých aktiv díky rostoucímu exportu, zatímco import roste pomaleji. Loňský přebytek tak pravděpodobně překoná rok 2019, když celoroční pokles dovozů převáží nad poklesem vývozů. Českou korunu ale spíše než makrodata nyní ovlivňuje pozitivní sentiment na globálních trzích.

Zahraniční obchod ČR v listopadu skončil přebytkem 32,2 mld. Kč, což představuje meziroční zlepšení o 20 mld. Kč. To bylo lehce nad průměrným očekáváním analytiků a naopak lehce pod naším odhadem. Stále platí, že růst exportu výrazně překonává růst dovozu a proto v posledních měsících vidíme vysoké přebytky obchodní bilance. Na meziměsíčním srovnání sice export tentokrát trochu za importem zaostal, ale i tak je jeho meziroční růst o 8,1 % vysoko nad tempem dovozů ve výši 2,1 %. Na pozadí tohoto vývoje stojí rostoucí zahraniční poptávka a tudíž i vyšší aktivita domácích vývozců a exportérů. Meziroční růst vývozu aut v listopadu zrychlil na 8,7 %. Pomalé dovozy naopak souvisejí se slabším vývojem domácí spotřeby a nižší investiční aktivitou. K nižším dovozům rovněž přispívají nižší ceny ropy.

Jen od září do listopadu činil přebytek zahraničního obchodu ČR téměř 100 miliard korun. Prosincové údaje pravděpodobně už zásadně věci nezmění a loňský přebytek zahraničního obchodu tak dosáhne více než 170 miliard Kč. To by bylo zlepšení oproti roku 2019 o cca 30 miliard. Je třeba připomenout, že půjde především o důsledek ročního poklesu dovozů o více než 7 %. Exporty pouze klesaly pomaleji zhruba o 6 %.

Z hlediska koruny se jedná o příznivé údaje nicméně otázkou je spíše další vývoj ve světle dalších vln pandemie. Koruně nyní spíše nahrává celkový globální sentiment nežli domácí vývoj.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

6. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2305 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál