Michal Brožka: Český výrobní sektor dál expanduje

Michal Brožka: Český výrobní sektor dál expanduje

Index nákupních manažerů v prosinci vzrostl na 57,0 bodu z předchozí úrovně 53,9 bodu. Je tak nejvýše od dubna 2018. Výsledek přebil i náš na trhu nejoptimističtější odhad 55,0 bodů. Medián odhadů činil 54,3 body. Překvapení sice není až tak veliké ve světle předchozího silného nárůstu těchto indikátorů v eurozóně, ale přece jen s ohledem na pandemickou situaci v ČR je to velmi příznivý výsledek.

Index je stále nadhodnocován narušením dodavatelských řetězců, což je důsledek pandemie. Dodací termíny se protáhly do největší míry od dubnového rekordu vinou potíží v zásobování a dopravních prodlev. Nicméně k expanzi dochází i v případě výroby, zakázek a zaměstnanosti. Tlak na kapacity údajně vedl v prosinci k nejvyššímu růstu zaměstnanosti od června 2018. Zpráva společnosti Markit současně uvádí, že cenové tlaky v prosinci zostřily. Tempo inflace cen vstupů bylo nejrychlejší za více než dva roky, protože nedostupnost surovin a větší poptávka po vstupech vedly ke zvýšení cen.

Začátek roku vypadá z pohledu kovidové situace v ČR opět velmi nepříznivě, nicméně výrobní sektor by tomu měl stále odolávat relativně dobře. Zahraniční obchod nadále funguje a vnější poptávka se zvyšuje. Dalším parciálním pozitivem je alespoň nějaká dohoda o brexitu. Výkonnost českého průmyslu by tak v nejbližších měsících měla být omezena zejména kapacitními důvody, ale má šanci stále mírně růst. V horizontu dalších měsíců je zde vidina vakcinace.

Z hlediska koruny jde o pozitivní data, ukazující odolnost části české ekonomiky navzdory pandemii. To ale neznamená, že by pandemická situace už neměla potenciál korunu negativně ovlivnit.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

4. ledna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1367 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál