Tématické reporty: ECB prodlouží program nákupů aktiv

Tématické reporty: ECB prodlouží program nákupů aktiv

Nízká inflace a obavy z dalšího ekonomického vývoje přimějí ECB, aby na svém čtvrtečním zasedání dále uvolnila měnové podmínky. Očekáváme, že stávající pandemický program nákupů aktiv bude rozšířen o dalších 600 miliard EUR a prodloužen do konce roku 2021. V březnu příštího roku pak bude spuštěn program TLTRO4. V platnosti by měla zůstat i volnější pravidla pro zajišťování úvěrů. ECB se tak bude snažit spíše prodloužit stávající výhodné podmínky pro poskytování úvěrů, než je dále vylepšovat. Inflačního cíle se jí ale dosáhnout v nejbližších letech nepodaří. V tomto ohledu jí stále bude muset být nápomocna fiskální politika. Nová prognóza z dílny ECB, může přinést nižší odhad růstu HDP v příštím roce, a naopak lepší vyhlídky v delším horizontu.

V nastavení úrokových sazeb změnu nečekáme. Jejich první zvýšení jsme naopak posunuli až do roku 2024. I přes oživení ekonomiky v příštím roce předpokládáme jen velmi pozvolný nárůst výnosů státních dluhopisů a úrokových swapů. Ty se v současnosti nachází poblíž svých historických minim a přítomnost ECB na trhu jim dovolí nárůst pouze v delších splatnostech. V kombinaci s aktuálním propadem Euriboru tak podmínky na trhu přejí úvěrové aktivitě včetně výhodných podmínek úrokového zajištění.

Na nové prognóze ECB bude patrný poslední vývoj pandemické situace. Směrem dolů by tak mohl být revidován výhled pro příští rok, který zatím počítá s růstem HDP o 5,0 %. Benefity spojené s vakcínou proti Covid-19 by se pak naopak mohly pozitivně projevit ve výhledu po roce 2021. To by sebou mohlo přinést i naděje na vyšší inflaci. Ta bude mít ale i tak k inflačnímu cíli stále ještě daleko.

V oblasti měnové politiky má ECB tentokrát prostor překvapit ve směru spíše většího než menšího uvolnění měnových podmínek. Pandemický program by například mohl být rozšířen až do roku 2022, upraveny by mohly být pobídky pro program TLRTO4, ať už jde o dobu splatnosti, úrokové sazby, nebo zařazené instrumenty.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

9. prosince 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1797 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál