Jan Vejmělek: Eurozóna zůstává v deflaci

Jan Vejmělek: Eurozóna zůstává v deflaci

Po včerejším svátku u nás, který pro většinu obchodníků znamenal závěrečný den prodlouženého víkendu, se dnes na korunový trh vrátí aktivita. Tuzemský i středoevropský ekonomický kalendář je ale prázdný. A moc toho nenabídne ani ten světový. Finální čísla říjnové inflace v eurozóně budou potvrzena na již zveřejněných nízkých hodnotách, data z amerického trhu nemovitostí potvrdí pokračující růstové momentum.

Inflace v eurozóně zůstane dlouho slabá

Finální čísla inflace za říjen v eurozóně by měla být potvrzena na dříve zveřejněných odhadech. Ty ukazovaly na meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,2 %, což znamená, že oproti loňskému říjnu jsou ceny o 0,3 % níže, když svou roli sehrálo i snížení německé DPH. Meziroční dynamika jádrové inflace je v plusu, když v říjnu dosáhla 0,2 %. Zůstává tak velmi nízká a vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu zemí eurozóny, které kvůli pandemii zavádějí v různé míře restriktivní opatření, nelze očekávat, že by se v blízké době inflace s nějakou razancí vrátila.

Déjà vu na finančních trzích

Vstup finančních trhů do nového týdne se vydařil a jako by z oka vypadl situaci před týdnem. Vzpomeňme, jak pozitivně trhy reagovaly na zprávy ohledně úspěšného vývoje vakcíny proti covid-19 z dílen společností Pfizer a BioNTech. Toto pondělí s obdobnou, možná ještě lepší zprávou, přišla americká firma Moderna. Její vakcína, u které probíhá třetí fáze testování na 30 tisících dobrovolnících, vykázala úspěšnost 94,5 %. Příznivější by měly být i podmínky pro skladování. Zpráva tak opět podpořila akciové trhy, na devizových trzích z ní profitovalo euro. To se vůči dolaru v pondělí ráno vyšplhalo až k 1,1870 USD/EUR. Během dne ale společná evropská měna své zisky částečně korigovala. Včerejší evropské obchodování se opět euru vydařilo, když se jeho kurz dostal dokonce na dohled hladiny 1,1900 USD/EUR. Americká data maloobchodních tržeb za říjen ale zaostala za tržním očekáváním a zchladila náladu na trhu. To se projevilo jak na akciích, které se dostaly do červeného pásma, tak i na mírné korekci eurových zisků.

Pondělní optimismus na finančních trzích se odrazil i na kurzu české měny. Ta dokonce krátce po poledni posílila až ke 26,32 CZK/EUR a dostala se tak na nejsilnější hodnotu za posledního dva a půl měsíce. V ještě v závěru pondělní seance své zisky lehce korigovala posunem ke 26,40 CZK/EUR. Ranní data o cenovém vývoji v primárních okruzích za říjen žádný impuls pro trhy nepředstavovala. Ceny průmyslových výrobců sice rostly o něco rychleji, než s čím počítal trh, významněji opačným směrem ale působí ceny zemědělských výrobců.

Včerejší sváteční den zajišťovali na korunovém trhu likviditu převážně londýnští investoři. Zhoršení globální nálady se podepsalo i na kurzu koruny vůči euru, který zamířil směrem ke 26,55 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

18. listopadu 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2607 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál