Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru v říjnu rostla


Michal Brožka: Aktivita ve výrobním sektoru v říjnu rostla

Index nákupních manažerů v ČR v říjnu rostl na úroveň 51,9 bodů z předchozí úrovně 50,7 b. To bylo mírně nad očekáváním trhu. Na zlepšení poukazoval i vývoj obdobných indexů z eurozóny a Německa či zprávy o vývoji zakázek. My jsme nicméně s ohledem na prudké zhoršení epidemické situace již v říjnu čekali snížení aktivity. V sousedním Polsku index stagnoval na předchozí úrovni 50,8 bodu, když se čekal mírný růst.

Zpráva PMI uvádí, že v říjnu došlo k nejrychlejšímu růstu výroby a nových zakázek od října 2018. A export dokonce rostl nevyšším tempem od června 2018. Je pravda, že export i výroba mají z letošního roku co dohánět, ale přesto je to příznivá zpráva. Dohromady s celkovou expanzí ekonomiky dokládá, jak rychlé mohlo být zotavení ekonomiky, nebýt druhé vlny pandemie. Poprvé od února 2019 firmy nabírali nové pracovníky.

Růst předstihových indikátorů aktivity ve výrobě je dobrou zprávou, ale přesto se domníváme, že k negativnímu dopadu na výrobu dojde. Již ve zprávě za říjen firmy ve svých vyhlídkách na budoucnost byly nejméně optimistické za poslední čtyři měsíce. Na druhou stranu je zde velká šance, že při druhé vlně pandemie nedojde tak jako na jaře k spontánnímu uzavření průmyslové výroby. Důvodem je lepší vývoj v zahraničí a tedy existující vnější poptávka, i když i zde dojde k útlumu z titulu druhé vlny v ostatních evropských zemích. Průmysl se ale navíc bude vyrovnávat s pracovní silou v důsledku epidemických opatření. Zpráva rovněž uvádí, že se firmy potýkají s problémem převádění vyšších cen vstupů na klienty, a jejich účtované ceny klesají.

Za září a možná i za říjen uvidíme růst průmyslové výroby. Nicméně za celé čtvrté čtvrtletí počítáme s jejím mezikvartálním poklesem o 4 %.

Z pohledu finančního trhu jde o malé pozitivní překvapení, které pravděpodobně bude mít jen nepatrný dopad na dnešní obchodování na trzích.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2107 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál