Jana Steckerová: Solidní růst HDP pomohl koruně na silnější úrovně


Jana Steckerová: Solidní růst HDP pomohl koruně na silnější úrovně

Pateční zveřejnění výsledků HDP největších ekonomik eurozóny, eurozóny jako celku i té naší vneslo na finanční trhy vlnu optimismu. Po propadu ve druhém čtvrtletí o 11,8 % q/q vzrostla ekonomika eurozóny o 12,7 % q/q. Výrazně tak překonala jak očekávání trhu, tak i to naše. Lepší výsledky, než se čekalo, předvedlo Německo, Francie, Itálie i Španělsko. Strukturu růstu se dozvíme až 8. prosince.

Přepokládáme však, že spotřeba i investice ve srovnání s předchozím čtvrtletím stouply o zhruba 13 %, spotřeba vlády o necelých 6 % přičemž čistý export k výsledku přispěl 1,4 pb. Vzhledem k uzavírkám v oblasti služeb a dalšímu šíření koronaviru ekonomika eurozóny v Q4 pravděpodobně opět poklesne. Nebude to ale rozhodně tak výrazný pokles, jaký jsme zaznamenali v Q2. Podstatné je, že v Q3 ekonomika eurozóny prokázala, že jakmile jsou restriktivní opatření uvolněna, je schopna se vrátit k rychlému růstu. Společná evropská měna si toho z pozitivních výsledků HDP mnoho neodnesla. V průběhu pátečního obchodování se pohybovala v úzkém pásmu 1,166-1,170 USD/EUR oproti čtvrtku si žádné zisky nepřipsala.

Dynamika HDP za Q3 byla zveřejněna i v České republice. I zde byly výsledky lepší, než se očekávalo. Tuzemské HDP vzrostlo mezičtvrtletně o 6,2 %, přičemž jeho meziroční pokles se zmírnil na 5,8 %. Česká národní banka byla v tomto ohledu mnohem pesimističtější, když ve své poslední prognóze odhadovala zvýšení ekonomické aktivity jen o 2,8 %. Výsledky třetího čtvrtletí však nelze přeceňovat.

Současné uzavření ekonomiky zřejmě povede k tomu, že v závěrečném čtvrtletí letošního roku ekonomika opět poklesne a značnou část, ne-li celé oživení z Q3 umaže. Více jsme se tomuto tématu věnovali zde: https://bit.ly/31Y7g6. To, že se jednalo o vlastně již stará data, koruně nevadilo. I tak posílila až těsně k hranici 27,20 CZK/EUR. Zde se však trend otočil a začala opět mírně ztrácet směrem k úrovni 27,33 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem skončila o 0,2 % silnější.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2206 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál