Luděk Procházka: Ať tvrdý nebo měkký, brexit Česko zabolí

Luděk Procházka: Ať tvrdý nebo měkký, brexit Česko zabolí

Mezi EU a Británií vrcholí přetahování o porozvodovou obchodní dohodu. Ať už se ji vyjednat podaří nebo ne, českým vývozcům i dovozcům přibydou starosti. Při tvrdém i měkkém brexitu je od ledna zatíží povinnost předkládat celní prohlášení. Návrat britsko-unijních hranic přinese zdržení na přechodech, které prodlouží a prodraží přepravu. Ve Francii, Belgii i Nizozemsku nabírají stovky nových celníků a je nejvyšší čas, aby se připravily i české firmy.

Česká republika je velmi otevřenou ekonomikou a Británie představuje pro tuzemské vývozce pátý největší trh. Strašákem číslo jedna proto zůstávají až desetiprocentní cla spojená s divokým brexitem. Ani jeho odvrácení nemusí ale cla úplně zažehnat. I když se obchodní dohoda přijme, není jisté, zda zbaví cla veškeré zboží, nebo jen jeho část.

V případě tvrdého brexitu chystá Londýn uvalit na unijní zboží clo v průměrné výši 5,7 procenta. Dovoz vozidel by ale Británie i EU zatížily desetiprocentním clem, což by odskákal "český autoland". Tvrdý brexit může z ČR udělat sedmou nejpostiženější zemi EU. Hrozil by nám propad HDP až o jedno procento.

Všechny varianty brexitu způsobí množství dalších komplikací a nejméně o jedné se málo mluví. Jde o změnu v označování výrobků určených pro britský trh. Evropská značka CE zmizí za kanálem La Manche ze scény a postupně ji vystřídá nová značka UKCA.

Nejširší veřejnost ale nejspíš zajímají hlavně dopady na zaměstnanost. Bohužel, i tady čekejme sčítání škod, otázkou je jen, jak velkých. Například z loňské studie univerzity v Lovani vychází, že divoký brexit připraví Česko o přibližně 47 000 pracovních pozic. Při brexitu s dohodou bychom měli ztratit kolem 11 000 míst.

Zdroj informací

Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, největšího tuzemského poskytovatele celních služeb

Datum

26. října 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2009 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál