Daniel Čapek: Nesouhlasné vyjádření k tzv. stravenkovému paušálu

Daniel Čapek: Nesouhlasné vyjádření k tzv. stravenkovému paušálu

Stravenkový paušál vážným způsobem naruší systém podpory stravování zaměstnanců v České republice.
Podpora stravování byla vždy účelově vázaná. Firmy si tak mohly vybrat, zda své zaměstnance podpoří v kvalitním stravováním kantýnou nebo tam, kde to nebylo možné, stravenkami. Stravenkový paušál bude pro firemní jídelny a také restaurace znamenat vážné existenciální riziko obzvláště v dnešní koronavirové době.

Pro zaměstnance bude tato možnost velice atraktivní, a firmy tak budou pod velkým tlakem. Stravenkový paušál žádným způsobem nezaručuje využití těchto nezdaněných peněz na jídlo. Dle průzkumů by jen 6 % lidí peníze navíc k výplatě utratilo za stravování v restauraci a nic jim nezabrání nakoupit si za ně alkohol nebo tabákové výrobky.

Lidé rozhodně nepřestanou jíst, ale budou volit levnější alternativy, zejména ve chvíli, kdy nebudou mít k dispozici cenově dostupný oběd v zaměstnanecké jídelně. Pro závodní jídelny je případné zavedení paušálu existenciální hrozbou, protože nízká cena za vysokou kvalitu, jakou dnes poskytují, nebude kvůli poklesu objemů udržitelná a ceny pro zaměstnance pak mohou ve firemních jídelnách vzrůst až několikanásobně.

Restaurace, které přijímají stravenky, přijdou o významnou část tržeb. Již nyní mají restaurace menší návštěvnost ve chvíli, kdy zaměstnancům stravenky dojdou. Stravenkáři chodí na obědy do restaurací třikrát častěji než lidé bez stravenek.

Zdroj informací

Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo Pass

Datum

17. září 2020



Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Facebook

Page generated in 1.5478 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál