Martin Gürtler: Červnové maloobchodní tržby zklamaly


Martin Gürtler: Červnové maloobchodní tržby zklamaly

Český statistický úřad dnes zveřejnil výsledky maloobchodních prodejů za červen. Ty i nadále zaostávaly za loňskými úrovněmi, když se meziročně snížily o 3,7 %. Na loňských úrovních je naopak čekali analytici a dnešní čísla tak byla pro trh zklamáním. Klesaly především prodeje automobilů. Optimistická očekávání v očích analytiků vyvolaly květnové maloobchodní tržby, které v reálném vyjádření a bez započetí prodeje motorových vozidel vzrostly meziročně o 2 %.

V červnu však již takto vyjádřené tržby opět klesaly. Květnový nárůst maloobchodních prodejů byl tak pouze dočasný a souvisel s tím, že velká část spotřebitelů zřejmě uskutečnila nákupy, které v době nouzového stavu a uzavřených prodejen odkládali. České domácnosti tak přece jen zůstávají opatrné a svým výdajům úplně uzdu nepopouští. Současná spotřebitelská poptávka je významně podporována štědrými vládními programy. Ty jsou i důvodem, proč prozatím došlo jen k mírnému nárůstu nezaměstnanosti, která podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí v červenci činila 3,8 %. 

Koruna na dnešní data moc nehleděla a hrdě dál posilovala. Proti euru se v odpoledních hodinách obchodovala poblíž 26 CZK/EUR. Významně k tomu přispělo obnovené posilování eura k dolaru. Vliv mohly mít i dnes zveřejněná data z amerického trhu práce podle kterých došlo v červenci k výrazně nižší tvorbě pracovních míst než se čekalo. Zatímco analytici čekali 1,2 milionu nových pracovních míst, ve skutečnosti jich vzniklo jen 167 tisíc. Rychlejšímu nárůstu pravděpodobně bránilo obnovené šíření koronaviru. Dobrou zprávou je však to, že podle revidovaných údajů bylo v červnu vytvořeno o zhruba 2 miliony nových pracovních míst více, než se původně předpokládalo. Posílil také polský zlotý a maďarský forint.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2335 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál