Michal Brožka: Útlum výrobního sektoru se snižuje


Michal Brožka: Útlum výrobního sektoru se snižuje

Index nákupních manažerů českých výrobců vzrostl v květnu na 39,6 bodu z předchozího dna na 35,1 bodu. Trh včetně nás čekal v průměru zlepšení na 38,5 bodu. Rozdíly v očekávání byly s ohledem na existující nejistotu minimální. Úroveň indexu je tak tak nyní téměř shodná s průměrem zemí eurozóny.

Index sice narostl, ale z extrémně nízkých hodnot, a zůstává stále hluboko pod hladinou padesáti bodů, která odděluje ekonomický pokles od růstu. Zpráva o vývoji indexu PMI tak zatím rozhodně není hezkým čtením. Report hovoří o dalším poklesu poptávky vedoucím k poklesu výroby. Karanténní opatření výrazně omezila poptávku ze zahraničí. Nevyužité kapacity nutí firmy k propouštění pracovníků druhým nejrychlejším tempem od července 2009 a to i přesto, že některé firmy využily podpůrné programy státu.

Pozitivem je, že pesimismus mezi českými výrobci údajně od dubna zeslábl i přesto, že obavy ohledně budoucího vývoje jsou vysoké.

Ve snaze udržet byznys firmy přistupují ke snižování cen. Inflace na straně vstupů zeslábla ačkoliv došlo ke zhoršení zásobování vlivem narušení dodavatelských řetězců.

Aktivita ve výrobním sektoru ČR tedy zůstává ve velkém útlumu, ale ten se začal v květnu snižovat. Průmyslová výroba tedy pravděpodobně v průběhu druhém čtvrtletí dosáhla svého dna má šanci se zvyšovat. Za druhé čtvrtletí čekáme meziroční pokles průmyslové výroby kolem 24 %. Tento pokles by se měl v dalších čtvrtletích snižovat. Za celý letošní rok čekáme pokles průmyslové výroby v průměru o 14 %.

Pro korunu je údaj o PMI indexu neutrální informací a ta dnes mírně posiluje pod vlivem příznivého globálního sentimentu.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2151 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál