Jan Vejmělek: Ekonomická důvěra v eurozóně se odráží od dubnového dna

Jan Vejmělek: Ekonomická důvěra v eurozóně se odráží od dubnového dna

Ukazatele ekonomické důvěry z různých sektorů ekonomiky eurozóny by měly potvrdit, že dna bylo dosaženo v dubnu. Nyní se již nálada ruku v ruce s rozvolňováním opatření v boji proti šíření covid-19 začíná postupně zlepšovat. Nicméně recese je faktem, což s sebou přináší i silné desinflační tlaky, jak potvrdí květnová předběžná data německé inflace; významnou roli zde ale hrají ceny pohonných hmot. Podle nás nepatrné vylepšení amerického HDP za Q1 20 nic na recesním obrázku tamní ekonomiky nezmění. Z regionu se dočkáme zasedání polské centrální banky. Ta si v uvolňování měnové politiky vezme tentokrát pauzu.

Euro povzbuzené pozitivní náladou na finančních trzích by dnes mohlo získat i fundamentální podporu. Květnová data důvěry z dílny Evropské komise potvrdí, že dna v ekonomické aktivitě bylo dosaženo v dubnu. Tehdy ukazatel ekonomického sentimentu zaznamenal největší propad v historii. Květen bude naopak znamenat největší vzestup v historii, což ale nezmění nic na faktu, že květnová hodnota bude hluboko pod dlouhodobým průměrem.

Nadále platí, že omezení v souvislosti s koronavirem dopadla primárně na sektor služeb, průmyslové země typu Německa tak na tom z pohledu celkové ekonomické výkonnosti budou lépe, než země závislé na službách, primárně turismu. Americké dubnové statistiky
dlouhodobých objednávek ukáží na silné propady v podstatě ve všech složkách, dramatické to zřejmě bude v sektoru dopravy. V obrovských potížích je zejména letecký průmysl. U zpřesněných dat HDP Spojených států za Q1 20 očekáváme pouze nepatrnou vzestupnou revizi, která na celkovém obrázku nic zásadního nezmění. Tradiční čtvrteční data o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti ukáží pouze na pomalé snižování.

Koruna se nachází v blízkosti dolní hrany pásma, kde se pohybuje v posledních dvou měsících. Prostor pro výraznější posílení pod hladinu 27,00 CZK/EUR vnímáme jako limitovaný úrovní 26,80 CZK/EUR. Současné posílení je primárně důsledkem pozitivní nálady na globálních trzích. Z tohoto titulu profitují i okolní měny regionu. Polskému zlotému by dnes příliš podpory nemělo přinést pravidelné zasedání centrálních bankéřů. Po razantní akci v boji s koronavirovými omezeními (2x snížení sazeb o 50 bb, dodávání likvidity do bankovního systému, zavedení kvantitativního uvolňování) by dnešní zasedání nemělo přinést žádná nová opatření. Výstup ale ukáže na připravenost měnovou politiku dále uvolnit. My čekáme, že v Q3 20 bude sazba snížena na pouhých 0,10 %. Ruku v ruce s tím by měl zlotý oslabovat; jeho nejslabší hodnotu čekáme též v průběhu Q3 20, a to na 4,68 PLN/EUR.

Euro se během včerejší evropské seance vyšplhalo proti dolaru na nejvyšší hodnotu od konce března, když kurz atakoval hladinu 1,1030 USD/EUR. Euro se tak i včera vezlo na vlně optimismu na globálních finančních trzích. Ten byl patrný i na akciových indexech či na trzích se státními dluhopisy. Obchodníci pozitivně přijali návrh Evropské komise, která přišla
s balíčkem na podporu ekonomiky v bezprecedentním objemu 750 mld. EUR (500 mld. EUR
bude přímá pomoc, 250 mld. EUR bude ve formě půjček). Nejvíce by měly získat Itálie, Španělsko, Francie, Polsko, Německo, Rumunsko a Portugalsko. Zpráva tak přispěla ke zklidnění na trzích státních dluhopisů v periferních zemích eurozóny.

Po více než měsíci a půl včera česká koruna opětovně atakovala hladinu 27,0 CZK/EUR. Stejně jako okolní regionální měny profitovala z pozitivní nálady na globálních finančních trzích. Oproti první polovině týdne bylo ale patrné, že posilování již nemělo takovou razanci. Odpoledne koruna zisky částečně korigovala posunem ke 27,20 CZK/EUR, nakonec zavírala u 27,10 CZK/EUR. Oproti úterku bylo patrné snížení obchodní aktivity na trhu.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka, a. s.

Datum

1. června 2020

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2168 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál