František Táborský: Koruna opět útočí na silnější úrovně

František Táborský: Koruna opět útočí na silnější úrovně

Globální finanční trhy včera pokračovaly na optimistické vlně. Hlavní akciové trhy rostly, zatímco dluhopisy spíše ztrácely. Hlavním důvodem pozitivní nálady je otevírání ekonomik napříč kontinenty. Japonsko oznámilo úplné ukončení nouzového stavu a Německo plánuje umožnit cestovní styk s většinou evropských zemí. Vrásky na čele však vyvolává obnovený spor mezi USA a Čínou. Peking odsoudil nedávné zablokování třiceti tří tamních firem v přístupu k americkým technologiím. Americká strana přitom svůj krok označila jako „protiteroristický“.

Maďarská centrální banka včera ponechala úrokové sazby beze změny a naplnila tak očekávání trhu. Podle vyjádření bankovní rady současné nastavení úrokových sazeb je adekvátní a nákupy cenných papírů budou pokračovat, dokud to bude nutné. Celkové vystoupení tak nenaznačilo žádnou změnu v měnové politice oběma směry v nebližší budoucnosti.

Regionální měny včera podporoval globální sentiment a posilující euro vůči dolaru. To se vrátilo na nejsilnější hodnoty za poslední čtyři dny, když uzavírá evropské obchodování na úrovni 1,098 USD/EUR. V regionu se nejvíce dařilo polskému zlotému, který si připsal přes 1,4 %. Podle nás za tím stála extrémní zahraniční poptávka po tamních státních dluhopisech. V menší míře si přilepšil i maďarský forint (0,5 %) a tuzemská koruna (0,7 %). Ta v závěru obchodování vystartovala k hranici 27,0 a vůči euru je tak nejsilnější od začátku května. Proti dolaru se během včerejška dostala dokonce na nejsilnější úrovně od poloviny dubna. Obdobně jako v předchozích případech jejího posílení ale předpokládáme, že se v nejbližších dnech opět vrátí k slabším úrovním nad 27,20 za euro.

Vývoj korunových úrokových sazeb v tuto chvíli nepodporuje aktuální silnější úrovně koruny, která je tak tažena pouze pozitivním sentimentem akciových a devizových trhů, který nebude mít dlouhého trvání. Navíc předpokládáme, že ČNB na svém červnovém zasedání opět sníží své úrokové sazby, což ještě více ubere na atraktivitě koruny. Ta si tak na své udržitelné posílení bude muset ještě počkat až do druhé poloviny roku.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Komerční banka a. s.

Datum

27. května 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3757 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál