E-neschopenky: legislativní změny zpracováváme v řádu dní


E-neschopenky: legislativní změny zpracováváme v řádu dní

E-neschopenky už svoji existenci obhájily. Nyní se začaly používat také pro elektronické vystavování karantény. Ta kromě urychlení práce s dokumenty mimo jiné aktivně brání šíření nákazy dnes asi celosvětově nejznámější nemoci – COVID-19, zamezuje totiž cestování k lékaři. Průběžně nás pak v dnešní době čekají i další výzvy v podobě zapracování dílčích legislativních změn, které vznikají průběžně v boji s pandemií. Na implementaci máme vždy jen minimum času.

Zpočátku to tak skvěle nevypadalo, ačkoliv za KOMIX můžeme s klidným svědomím říct, že celý backend, na kterém systém e-neschopenky běží, funguje jako dobře namazaný stroj. Někteří lékaři se jejímu využívání zprvu bránili, dnes však výhody e-neschopenku nemůže nikdo zpochybňovat.

Přes počáteční rozpaky se nyní ukázaly další dva benefity celého systému:

1) Pacienti nemusí cestovat po městě k lékaři. Tím dochází k omezování šíření nemocí. A ani lékaři se nemusí tak často setkávat s potenciálně nakaženými pacienty s nemocí COVID-19. Win-win situace pro obě strany. Šetří čas, eliminuje zbytečná rizika.

2) Systém e-neschopenky byl uvolněn i pro možnost elektronického vystavování karantén, které byly nařízeny vybraným osobám s rizikem nákazy koronavirem.

Navíc celá evidence probíhá se zpožděním v řádu hodin a nikoliv dní či týdne nebo dvou, jako tomu bylo dříve. V době datové, ve které žijeme, se rychlost získávání a aktualizace dat ukazuje jako podstatná část strategie v boji s koronavirem.

Další rozvoj

Během hektických dnů celosvětového boje s novým virem, jsme neprodleně implementovali změny v rámci Ošetřovného při uzavření zařízení. Ačkoliv to vypadá jako banalita, během několika málo dnů jsme implementovali změnu ve výplatě ošetřovného, která se z 9 (resp. u samoživitelek 16) dní prodloužila na celou dobu uzavření škol. Změnil se i věk dětí, pro které lze o dávku žádat, z 10 let na 13.

Flexibilita a zkušenosti našeho týmu zajišťují, že veškeré legislativní úpravy ve výpočtu a výplatě dávek se do praxe promítají v podstatě ihned. Karanténa a Ošetřovné z důvodu uzavření zařízení navíc výrazně navýšila počet dokumentů, které obíhají systémem.

Zpětně od 1. dubna bude stát nově vyplácet na ošetřovném ne 60, ale 80 % vyměřovacího základu.

Proto je na naší straně naprosto klíčová rychlost nasazení. Na ní závisí, zda všichni ti, kdo se starají v důsledku vládních nařízení o děti, dostanou své peníze včas a v potřebné výši. Jako vždy pro to uděláme vše, co je v našich silách.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1498 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál