SOCR ČR: Ústavní soud a ZVTS


SOCR ČR: Ústavní soud a ZVTS

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) přivítal skutečnost, že téměř po čtyřech letech vydal Ústavní soud nález v souvislosti s kontroverzním zákonem o významné tržní síle (ZVTS). SOCR ČR zároveň děkuje skupině 17 senátorů v čele s tehdejší senátorkou Veronikou Vrecionovou, že tuto nevyváženou a realitu nerespektující normu ve své stížnosti z poloviny září 2016 napadla.

„Ústavní soud jednoznačně potvrdil, že stát nemá právo regulovat detaily obchodních vztahů. Pevně doufám, že si to zapamatuje také ministerstvo zemědělství, které do právě připravované novely tohoto zákona chtělo zapracovávat další podobné limity a omezení. Ministerstvo přitom úplně ignoruje evropská pravidla, která vyžadují ochranu malých proti velkým. A místo toho, aby zajistilo ochranu malých zemědělců, připravilo novelu, která chrání především velké domácí výrobce potravin,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Původním záměrem ZVTS bylo vytvořit legislativní nástroj, který by poskytl ochranu menším firmám před zneužitím významného postavení ze strany těch větších. Stávající znění se však zcela nelogicky zaměřilo pouze na ochranu dodavatelů potravin před obchodními řetězci. Ty samy se však v mnoha případech nacházejí v nevýhodném postavení vůči velkým výrobcům potravin. Na malé zemědělce, ve vztahu k výrobcům potravin, zákon zapomněl zcela. SOCR ČR proto volá pro narovnání tohoto stavu tak, aby se na trhu obnovilo spravedlivé tržní prostředí s rovnými podmínky pro každou firmu či instituci v celém zemědělsko-potravinářském řetězci. Naprostou nutností také je, aby česká legislativa odpovídala evropským normám.

„Pochybnosti o nevyváženosti stávající i připravované legislativy přetrvávají a pevně věřím, že finální novela na základě nové evropské směrnice bude skutečně plnit svůj hlavní cíl, a to ochranu slabšího v celém výrobním řetězci. V českém prostředí to bude znamenat především zavedení ochrany malých zemědělců před velkými výrobci potravin, stejně jako ochranu malých obchodů před výrazně silnějšími výrobci potravin. Je totiž každodenní realitou, že právě velcí výrobci potravin zneužívají své silné pozice vůči svým dodavatelům i vůči menším prodejcům potravin. Novela ZVTS proto musí respektovat jak ekonomickou realitu, tak rozhodnutí Ústavního soudu a evropský právní rámec. Výhrady mnoha profesních a obchodních organizací rozhodně nelze brát na lehkou váhu,“ zdůraznil T. Prouza.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1285 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál