KB: Ekonomika na dně, ČNB dál sníží sazby

KB: Ekonomika na dně, ČNB dál sníží sazby

Makroekonomická data zveřejňovaná v průběhu května ukáží ekonomiku která v březnu začala padat volným pádem a v průběhu dubna dosáhla pravděpodobně dna. Nyní ekonomika začíná růst, ale její útlum je stále vysoký a oživení má řadu překážek. ČNB proto pravděpodobně dál sníží úrokové sazby.

Index nákupních manažerů: Výrobní aktivita začala výrazně klesat už v březnu, ale hlavní a větší snížení zřejmě nastalo až v dubnu, kdy firmy naplno pocítili uzavřenou ekonomiku a zhoršily se i očekávání do blízké budoucnosti. S tím jak se ekonomika probouzí z hibernace, bychom v dalším měsíci již mohli vidět zlepšení.

Maloobchodní tržby: Odhad maloobchodních tržeb je tentokrát opravdu nelehký. Pandemie měla za následek razantní změnu v chování spotřebitelů. Na jedné straně docházelo k předzásobení v případě potravin a léků. Na druhou stranu lidé omezovali nákupy zbytných věcí. Tržby pak od poloviny března velmi negativně zasáhlo zavření obchodů s částečným přesunem do on-line služeb. Počítáme s tím, že maloobchodní tržby bez prodeje aut v meziročním vyjádření klesly o 4,3 %. Registrace aut ukazují pokles o více než 30 %, což by celkové tržby mělo stáhnout do záporných 11,5 % y/y.

Průmysl a zahraniční obchod: Březen kromě nuceného útlumu ve službách přinesl i přirozenou reakci na strach z epidemie ze strany průmyslových výrobců. Od poloviny března tak omezily či zcela zastavili činnost i klíčové české podniky jako jsou výrobci automobilů. K odhadované hloubce propadu je třeba si uvědomit, že v první polovině měsíce většina podniků normálně fungovala. Za celý březen tak v průměru po očištění o teoretický efekt jednoho pracovního dne navíc čekáme meziroční pokles průmyslové výroby o 12,0 %. Pokles průmyslu s sebou přináší snížení exportu i importu. Nižší import by měl být znát i v případě spotřebního zboží a citelně také v případě ropy, která navíc silně zlevnila. U obchodní bilance tak čekáme přebytek poblíž 20 mld. CZK, což je meziroční zlepšení o 4 mld. CZK.

ČNB: Česká národní banka na řádném měnově politickém zasedání ve čtvrtek 7. května pravděpodobně sníží svou základní úrokovou sazbu o dalších 50 bb na 0,50 %. Učiní tak v důsledku očekávání pouze pozvolného obnovení růstu zahraniční poptávky, a to i přes probíhající rozvolňování vládních nařízení v domácí ekonomice. Ve zbytku letošního roku náš základní scénář počítá již se stabilitou úrokových sazeb, rizika jsou však vychýlená směrem k jejich dalšímu poklesu. V roce 2021, kdy by česká ekonomika měla opět robustně růst, očekáváme postupnou normalizaci měnových podmínek, jak prostřednictvím vyšších úrokových sazeb, tak i posilujícího kurzu koruny. V nejbližším období však koruna setrvá na slabších hodnotách, nad hranici 28 CZK/EUR, kdy by již ČNB pravděpodobně zakročila, by se nicméně dostat neměla. Za nejpravděpodobnější nekonvenční nástroj české měnové politiky považujeme kurzový závazek, k jeho zavedení je však ještě dlouhá cesta. Více viz zde https://bit.ly/2KMBHDB.

Podíl nezaměstnaných: Propad ekonomiky s sebou dříve či později přinese růst nezaměstnanosti. Neflexibilní trh práce a přijatá opatření na podporu ekonomiky tento nárůst brzdí. V březnu dokonce nezaměstnanost zůstala stabilní, navzdory tomu, jak uvádí statistický úřad, počet odpracovaných hodin výrazně klesl a to více u sebezaměstnaných nežli u zaměstnanců. Týden před koncem dubna ministryně Maláčová pro média uvedla, že nezaměstnanost v dubnu vzroste na 3,4 %. My tento údaj s týdenním odstupem odhadujeme na 3,5 %.

Spotřebitelské ceny: Na spotřebitelské ceny nyní působí řada protisměrných vlivů. Propad cen ropy tlačí dolů ceny u čerpacích stanic. Zvyšují se dál ceny potravin. Slabší koruna se zpožděním působí ve směru vyšších spotřebitelských cen. V cenách se ovšem stále plně nepromítl nárůst spotřební daně, což by se z části mělo v dubnu projevit, ale celý efekt vyšší daně se zřejmě projeví až v údajích za květen. V průměru pro duben čekáme nárůst spotřebitelských cen o 0,1 % meziměsíčně a mírné zrychlení meziročního růstu cen na 3,5 %. Otázkou zůstává, jak kvalitní a relevantní byl sběr dat pro výpočet statistiky v období hibernace ekonomiky.

HDP: České HDP v 1Q20 pravděpodobně výrazně pokleslo, když jeho vývoj ovlivnily především restriktivní vládní nařízení zavedená v důsledku šíření koronavirové infekce.

Podle našeho odhadu tento pokles činil 7,6 % mezičtvrtletně a 6,2 % meziročně. Poklesu ekonomické aktivity nezabránila ani výrazně uvolněná měnová politika ČNB, či podpůrná opaření fiskální politiky. Paralýza české ekonomiky postihla téměř celý sektor služeb a maloobchodu, k preventivnímu přerušení výroby však přistoupily také někteří výrobci v automobilovém průmyslu. Z hlediska výdajových komponent na pokles HDP působila zejména nižší spotřeba domácností a nižší investice. Předběžný odhad vývoje HDP v 1Q bude zveřejněn 15. května.

Příloha

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

5. května 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2358 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál