Sentiment napříč Evropou hledá své dno

Sentiment napříč Evropou hledá své dno

Tuzemská spotřebitelská i podnikatelská důvěra hledá své dno současné krize. Obdobě jako v zahraničí očekáváme, že největší propad zaznamená sektor služeb. Pokles sentimentu by měl ukázat i německý IFO index za duben. Březnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA ukážou výrazný propad, největší pokles však očekáváme až v dubnu. Koruna se vrátila ke své krátkodobé rovnováze a v současnosti je podle nás jen o desetník podhodnocená.

Tuzemská spotřebitelská důvěra již v březnu klesla na nejnižší úrovně od začátku roku 2014. Podnikatelská důvěra je nejnižší dokonce od září 2013. Přitom lze předpokládat, že nejnižší hodnoty uvidíme právě v dnes zveřejňovaných číslech za duben. Obdobně jako v zahraničí by měl být nejvíce postižený sektor služeb, zatímco propad průmyslu by neměl být tak dramatický. Nicméně pro celý letošní rok očekáváme propad tuzemské ekonomiky o 6,5 %.

Německý IFO index podle našich odhadů v dubnu klesl o necelých sedm bodů na 79,4 b., což by byla historicky nejnižší úroveň. Vzhledem k podstatě současného hospodářského šoku je však předčasné hodnotit, zda tuto úroveň lze považovat za dno aktuální krize. Stále optimisticky věříme v relativně rychlé oživení ekonomiky, nicméně oproti scénáři bez pandemie COVID-19 očekáváme ztrátu pěti procentních bodů růstu HDP do konce příštího roku.

Očekáváme, že investice firem v USA v následujících měsících výrazně poklesnou. Příjmy firem klesají s tím, jak spotřebitelé zůstávají doma. Následkem pak jsou škrty všech diskrečních výdajů jako jsou právě investice. Pro březen očekáváme meziměsíční pokles o 9 %. Dno však ukážou až dubnová čísla.

Polská míra nezaměstnanosti ještě v únoru byla jen mírně nad svými historickými minimi. Pro březen trh již očekává mírný nárůst. Obdobně jako v ostatních zemích lze předpoklad, že největší nárůst uvidíme až v dubnu.

Americký trh práce pokračuje v likvidaci pracovních míst. Za posledních pět týdnu poslal 26,5 milionů lidí na pracovní úřad žádat o podporu v nezaměstnanosti. Tento vývoj tak implikuje dubnový nárůst nezaměstnanosti nad deset procent. Obdobné zprávy jsme v průběhu včerejška viděli i v Evropě. Německá spotřebitelská důvěra klesla v dubnu na -23,4 bodu, zatímco během poslední krize se stejný indikátor nedostal ani do záporných hodnot. PMI z eurozóny potvrdila rekordní propad v sektoru služeb, zatímco průmysl ukázal jistou míru odolnosti v současné krizi.

Podle neoficiálních zdrojů oznámila prezidentka ECB Christine Lagarde lídrům Evropské unie během včerejšího zasedání Evropské rady, že ekonomika může poklesnout až o 15 %. Kritizovala tak nečinnost jednotlivých vlád i unie jako celku v boji s dopady koronaviru na ekonomiku.

Na tuzemském poli největší pozornost vzbudil další podcast z dílny ČNB, tentokrát s členem bankovní rady Tomášem Nidetzkým. Ten opět zopakoval, že bankovní rada má stále prostor v uvolňování měnových podmínek. Zároveň také připustil, že v případě potřeby mohou jít úrokové sazby až do záporných hodnot a navíc centrální banka disponuje i dalšími nekonvenčními nástroji jako jsou nákupy státních dluhopisů.

Domácí obchodování se však stejně jako zbytek regionu neslo včera v klidném duchu. Koruna posílila vůči euru o 0,2 %, čímž se vrátila na včerejší hodnoty. Tím tak ukončila své dočasné odloučení od úrokového diferenciálu z posledních dní a v současnosti je podle nás jen o desetník podhodnocená. Ve stejné míře posílil i polský zlotý, zatímco maďarský forint
stagnoval. Euro však dále prohlubovalo své ztráty vůči dolaru, když se v průběhu včerejška dostalo na nejslabší hodnoty za poslední měsíc.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

24. dubna 2020

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6478 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál