Deflace tuzemských cen průmyslových výrobců je na spadnutí


Deflace tuzemských cen průmyslových výrobců je na spadnutí

Meziroční dynamika cen průmyslových výrobců spadla v březnu zřejmě na hranu deflace, za duben již ceny vykáží pokles. Bude to jeden ze střípků do mozaiky dalšího uvolnění měnové politiky v tuzemsku. Maďarská centrální banka dnes oznámí detaily svého programu kvantitativního uvolňování. Polský březnový průmysl zaznamená významný meziroční pokles kvůli koronaviru. Tradičně se jedná o předstihový ukazatel tuzemské průmyslové produkce. Tentokráte se ale obáváme mnohem horšího českého čísla.

Opatření ve srovnání s Polskem začala dříve a byla razantnější. Z Německa bychom se naopak mohli dočkat první vlaštovky v podobě ZEW indexu očekávání finančních analytiků. Vše se dnes bude odehrávat se světle kolapsu trhu s ropou.

Německý ZEW index za duben by již ve složce očekávání mohl naznačit lepšící se vyhlídky finančních analytiků a částečně tak korigovat březnový propad. Jedná se o první ukazatel z těch měkkých či předstihových, který v minulosti naznačoval vybředávání z recese. Reflektuje totiž hlavně situaci na finančních trzích; ty akciové se v posledních týdnech odrážely od svého dna. Lepší číslo by mělo podpořit náladu na finančních trzích i kurz eura vůči dolaru. Zeleným bankovkám naopak dnešní kalendář příliš nenahraje. Již březnové prodeje stávajících domů v USA zaznamenaly podle nás ve světle nastupující koronavirové pandemie významný pokles.

Ještě horší to podle nás bude u statistiky prodeje nových domů, která bude zveřejněna pozítří. Je ale otázkou, zda dnešní data budou schopna převážet nechuť investorů nakupovat ve světle kolapsu ropného trhu jakákoliv rizikovější aktiva.

Koruně do noty nebude hrát dnešní zveřejnění březnových cen v primárních okruzích. Ceny průmyslových výrobců tradičně nejsou hybately finančních trhů. Nicméně v současné situaci jsou významným indikátorem síly nastupujících deflačních tlaků. Zejména propad cen ropy a energií obecně bude znamenat, že se meziroční dynamika cen průmyslových výrobců dostává na hranu deflace. Pokud do záporného teritoria nespadne v březnu, s pravděpodobností hraničící s jistotou to bude v dubnu. Bude se jednat o významný indikátor, který ospravedlní další uvolnění tuzemské měnové politiky. Nejpozději na řádném zasedání 7. května čekáme snížení klíčové úrokové sazby o 50bb. Snížení v tomto rozsahu bude podle včerejšího komentáře pro iDnes navrhovat člen bankovní rady A. Michl.

Striktně ale podmítá použití záporných sazeb. Zároveň chce funkční tj. likvidní dluhopisový trh. To je podle nás indikace využití nástroje kvantitativního uvolňování v případě potřeby (viz https://bit.ly/2XcZxQ6). Zdoláním úrovně 27,40 CZK/EUR by se z technického pohledu otevřel koruně prostor pro oslabení směrem ke 27,60 CZK/EUR; v případě razantnějšího pohybu se další významnější úroveň odporu nachází na 27,80 CZK/EUR.

Úvod týdne byl na světových trzích ve znamení nárůstu rizikové averze a kolapsu cen černého zlata. Cena americké ropy WTI spadla během dne (u květnového kontraktu) dokonce do záporných hodnot. Prodejci ropy byli ochotni za měsíční kontrakt barelu WTI platit dokonce 40 USD, aby se ho zbavili. Trh doplácí na slábnoucí poptávku a rychle rostoucí zásoby vytěžené ropy, kterých se producenti snaží zbavit v podstatě za každou cenu a uvolnit přeplněné sklady. Zejména energetický sektor se pak podepsal na ztrátách akciových trhů, na devizových trzích ze situace obecně profituje americký dolar. Euru příliš neprospěl vývoj cen německých průmyslových výrobců za březen. Data potvrdila prohlubování deflačních tendencí v tomto primární okruhu.

Nezájem investorů o rizikovější aktiva se včera projevil i na středoevropském devizovém trhu. Koruna oproti pátečnímu závěru ztratila zhruba půl procenta, když kurz vůči euru úspěšně atakoval hladinu 27,40 CZK/EUR. V obdobném rozsahu včera ztrácel i maďarský forint, i když ten své ztráty později korigoval. Jedinou regionální měnou, která včera neutrpěla ztrátu kytičky, byl polský zlotý. Březnová data o vývoji průměrných mezd a zaměstnanosti nezklamala tolik, jak se někteří hráči na trhu obávali.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3885 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál